Историја

БУЧКО НА РОБИЈА

Владо Бучковски со правосилна пресуда осуден е на 2 години затвор. Си заслужи. Влегува во историјата на Македонија како Премиер кој се испомоча и испокака во гаки бегајки од Струга, а сега и како прв Премиер што ќе лежи затвор. Нормално, го губи и работното место како професор на УКИМ. Све је исто, односно Љубе и Бучко заедно! Само њега (Чола) нема?! Рената од Гуливер покажува неверојатна спретност да остане

БОЦЕВСКИ

БЛУДНИЦЕ ВАВИЛОНСКА Оваа седмица Македонија ја прослави стогодишнината од почетокот на Првата светска војна токму онака како што прилега, со достоинствен молк. Глобалниот печат е преполн со прикази што покажуваат како почна Првата светска војна, се препечатуваат весниците од судбоносните денови во јули 1914 година, а се изнесуваат и некои нови детали на површинаСепак, останува огромна мистерија зошто Европа си дозволи да зачекори во еден чудовишен конфликт по кој светот

ДЕДОТО НА ЖЕРНОВСКИ

Овој филмски материјал што го направиле бугарските фашисти јасно покажува дека окупаторот, и покрај тоа што сакал, никако не успеал да направи масовност во Скопје. Сите кадри се ниски и крупни. Учествуваат неколку стотина луѓе. Еден од нив е кметот на Скопје, дедото на Андреј Жерновски. Фамилијата на предавници, традиционално е на погрешната страна. http://youtu.be/ERr5pJFG-P0

ЧОВЕК

Текстот е преземен од страницата/блогот на Горан Ковачев. Еден човек, едно време… ————– Босата Posted on 21/07/2014 Минатиот четврток во Велес, на 95-годишна возраст почина Јован Босотов – БОСАТА. Дедо ми. За поголемиот дел од читателите тоа е само уште еден згаснат живот на човек во поодминати години, на некој на кого „му дошло редот“ или како што некои кажаа на човек кој „си ја испил чашата“. За нас, неговото

ЈАНЕ САНДАНСКИ

На денешен ден убиен е Јане Сандански, познат како Пиринскиот цар, Сандан паша и Старикот [1], (18 мај 1872 – 10 април 1915) — истакнат македонски револуционер, војвода и раководител на Македонската револуционерна организација. ————– На 20 април 1915 година, Сандански заминал од Роженскиот манастир за Неврокоп. По пат преспал во родното село Влахи. Следното утро продолжил сам, без придружба и заштита. Кај месноста Блатата, била поставена заседа и бил

Кога станува збор за јапонските воени злосторства, во повеќето од нив во насилството страдале кинески цивили. Јапонците во 1931 година започнуваат со одземање области на Кина , која се најде во политички и економски неред. Јапонците во 1937 годин влегуваат во отворена војна со Кина. Во овие судири редовно се убивани цивили, директно или индиректно , поради глад и болести кои лесно може да се шират во хаосот на војната.

Домагој Николиќ и неговиот тим

Тимот меѓународни истражувачи по заминувањето од Македонија ја започна процедурата на испитување на сите подаотци што ги собраа кај Црнилиште, на Била Зора и кај Ѓаволскиот зид. Комплетен матерјал од испитувањата е оставен и на професорот Аристотел Тентов. Официјалните заклучоци и презентација на видувањата од овие истражувања се очекува да бидат презентирани пред нашата и светската јавност за два до три месеци.

СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ КАЈМАКЧАЛАН (обновено III)

Еве го комплетниот список од 32 луѓе и фирми, а во долниот текст од објавата и сите досегашни текстови, за оние што донирале за поставување спомен обележје на Кајмакчалан. За сите заинтересирани, податоците се на флаерот. Сите донатори ќе бидат напишани и ставени во временска капсула и положени во темелот на споменикот, за некои идни генерации да знаат кој МАКЕДОНЦИ си ги чествувале своите загинати предци. Тодор Стојчевски Цветковски Петре