milenkonedelkovski

Зорба

ЗОРБАС-СОРБАС-СРБАКОТ   *   Роден е 1865г. во градчето Куладар, античко место Кулиндар (Грците го прекрстија во Холиндрос 1951г); Педесетина километри западно од Солун во месноста Бистрица. Место каде пред егзодусот ( деца бегалци) живееле 90% Македонци, 7% Турци и 1% Роми. Меѓу нив бил и Ѓорѓе Фотев викан Србакот, кои подоцна ќе биде наречен Георгиос -Јоргос Сорбас ( Зорбас).   Татко му Фотиј бил учител и голем православен верник,

ПАТОН

Надвор од култниот говор на отворањето на Џорџ С. Скот, дали Патон е навистина добар филм? „Паттон“ освои 8 награди на Оскар, што е прилично добро достигнување. И децата на Патон плачеа гледајќи го филмот. Ќерката на Патон, Рут Елен, рече дека начинот на кој Скот ја направил „бесмислената насмевка“ на нејзиниот татко билa запрепастувачкa. Насмевка насочена кон Монтгомери   Најдобар актер   „Паттон“ има добро поставено три чина и

Blockbuster

Напуштен Блокбастер, непозната локација.   Кратка историја на подемот и падот на медиумскиот гигант и последователното преземање на Нетфликс.   Речиси две децении, Блокбастер беше место каде што се случуваше во петок навечер за семејствата ширум светот. Во својот врв имаше 9.000 продавници. Меѓутоа, до 2010 година таа банкротираше. Па, што се случи со гигантот за изнајмување видео?   Во 1997 година, Рид Хестингс, идниот основач на новата компанија наречена

Pontiac Silverdome

Pontiac Silverdome, некогаш грандиозниот и импресивен стадион лоциран во Детроит, Мичиген, сега е урнат. Стадионот, првично наречен „Понтијак Метрополитен Стадион“, беше завршен во 1975 година и официјално беше преименуван во „Сребрен дом“ во 1977 година поради сребрениот изглед на неговите бели покривни панели под сонцето. На својот врв, Silverdome беше најголемиот стадион во НФЛ, со капацитет од 80.311. Служеше како дом на Детроит Лајонс 27 години, од 1975 до 2002

Баб Ел Мендеб - Рт Добра надеж

ЕКОНОМСКА КРИЗА – Поморската блокада на Хутите предизвикува масовно зголемување на увозните цени.  – „Водечките глобални логистички компании како што се Maersk, Hapag-Lloyd, ZIM и  CMA CGM престана да го користи теснецот Баб ел-Мандеб, што води до Суецкиот канал.  Само Maersk учествува со 14,8% од глобалната трговија. Бидејќи големите компании една по една престануваат да го користат регионот, обемот на економската криза во Израел, особено на Запад, постепено ќе се

Tesla Y

Ова е батерија од Tesla модел Y. Го зазема целиот простор под патничкиот простор на автомобилот.   За да го произведете ви треба: –12 тони карпи за литиум (може да се извлече од морската вода) — 5 тони кобалтни минерали (повеќето кобалт се прави како нуспроизвод од  преработката на руди на бакар и никел. Тоа е најтежок материјал за добивање на батерија и најскап.) — 3 тони никелова руда — 12

ТВ пренос!!!

Телевизиските преноси имаат ограничувања за тоа колку далеку можат да патуваат емитуваните сигнали. Радиус од околу 50 милји бара предавателска кула со исклучително висока моќност. Додека се пренесува сигнал, напојувањето мора да биде континуирано. Сепак, актерите на Аполо некако успеаја да обезбедат пренос во живо од далечина од 237.000 милји со помош на предавател на батерии (со малку допир на соларен засилувач). 50.000 вати за да достигнете 50 милји, а

Стелт тенк

Денес имаш сѐ на сѐ три држави чии воени индустрии имаат капацитети да ги следат сопствените армии во голема војна. Значи имаат способност со новопроизведени борбени системи и муниција, како и тековно одржување на постоечките да ги покријат потребите на армиите. Тоа се САД, Русија и Кина. Останатото е гола вода. Дали од аспект на мали капацитети, дали заради зависност од увоз на клучни суровини и компоненти. Ќе ти дадам

ДА ВРАТИТЕ СЕ ШТО СТЕ УКРАЛЕ ОД МАКЕДОНИЈА "АДМИНИСТРАТОРИ

ДА ВРАТИТЕ СЕ ШТО СТЕ УКРАЛЕ ОД МАКЕДОНИЈА “АДМИНИСТРАТОРИ” ДАЛИ ЗНАЕТЕ КОЈА ФАМИЛИЈА ГО ПРЕДАДЕ ЖЕЗОЛОТ И КРУНАТА НА СВЕТИ КЛИМЕНТ НА БАНДИТИТЕ ОД СОФИЈА ВО 1915 ГОДИНА??? ДАЛИ ЗНАЕТЕ ТИЕ КОИ НИ СЕ И ДЕНЕС “ПРИЈАТЕЛИ” ИСТО ТАКА И ПРЕД СТО ГОДИНИ НИ БИЛЕ “ПРИЈАТЕЛИ”! ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА НАШИТЕ “ПРИЈАТЕЛИ” БИЛЕ ПОСЕБНО ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЗА ОХРИД! ИМЕНО ВО ДАЛЕЧНАТА 1915 ГОДИНА ЗА ВРЕМЕ НА ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА БАНДИТИТЕ ОД

Наводнување на Пелагонија

Земјоделците, агрономите и професорите од земјоделски факултет изгледа сé уште не ги сфаќаат сериозно предупредувањата од климатолозите дека до 2050 година годишното количество на врнежи во Пелагонија ќе се намали за 35%, а потребата за наводнување ќе се зголеми за 50%, како што се вели во студијата на институтот од Нова Горица.   Со други зборови, без наводнување со водите од Црна Река, долна Пелагонија ќе стане полупустина. За да