Историја

Ахххх, ПАРИС

Обично, кога луѓето одат во Париз, прво се залетуваат накај кулата на Густав Ајфел, накај Триумфалната капија или по Шанзелизе. Добро, добро… Одат и на Пигал. Мене омилен ми бил музејот Les Invalides, особено со знамињата од сите битки, добиени и загубени. Знамиња исчадени, изгорени, пробушени, уништени – но, знамиња сведоци на драматични моменти, многу жртви, крв… Но сега, кога веќе сето тоа го имам видено дузина пати, концентрацијата при

НА НОЖОТ

77 Македонци ја испишаа највеличествената страница на македонската историја по Илинденското востание, саможртвувајќи се на каменестиот врв Ножот во близина на Плетвар на 14 јули 1907, на вториот ден по Петровден. Значи на ДЕНЕШЕН ДЕН. Значи пред 108 години. Таа нивна саможртва треба да е воодилка и за нашите ДЕНЕШНИ преговарачи што ќе бидат во Жданец со Хан и Црпнатиот. Тогаш, пред 108 години, 19- годишниот Атанас Попов од костурското

ГРЦИЈА VS ГЕРМАНИЈА

Зошто некои се легенди, а некои обични смртници? Зошто Елвис, Дилан, Квин, Лед Зепелин, Копола, Пекинпо, Бетовен, Бени Хил и редица други се легенди? Е, затоа што она што го направиле оставило печат во историјата. Екипажот на Монти Пајтон е во врвот на легендите. Толку одамна да ја отсликаш толку прецизоно денешната слика на борбата меѓу Германија и Грција, треба талент и надареност што е величествен божји дар.  

Извињења Сребреници у име 154 Србина одсечених глава, широм Босне

Извињења Сребреници у име 154 Србина одсечених глава, широм Босне Извињавам вам се у име мог пријатеља Пера Макића којем је глава одсечена и набијена на виле. Извињавам вам се у име непознатог Србина којег сам извукао из Саве, главе разбијене маљем. Извињавам вам се у име 154 Србина одсечених глава, широм Босне, које је Др Станковић обдуковао. Извињавам вам се у име старице рођене 1920. чију сам главу сликао

ГАРВАНСКА ГОЛГОТА

2-ри март 1923, село Гарван – Македонија. Најусрово од страната на српската жандармерија и војска се отепани: Стое и Пане Љуљакови, Ефтим и Петруш Михови (татко и син), Стефко и Ефтим сарафови (браќа), Јобан и Доне Василеви (браќа), Томе и Димитруш Михови (браќа), Мане Василев и Васе Димов (син и татко), Ѓрги, Ристоман и Петре Вељановски (братучеди), Јане Поцков, Тасе Ристоманов, Ѓорги Милев, Петруш Капетанов, Костадин Цветков, Димитруш Колев, Васил

МАКЕДОНСКА КЛЕТВА

Ќе плачете како путиња, ќе цмиздрите, ќе лелекате, со генерации ќе измеќарувате, ќе се самоубивате… Клетвите на МАКЕДОНСКИТЕ МАЈКИ ве стигна. Не се секирајте, најлошото уште не ви е дојдено. За предавството од СССР врз Беломорските партизани, за напалм бомбите од британската РАФ, за прогонот на мајки и деца… Се ќе си дојде. Ич гајле да си немате. Мајчина клетва и Божја волја никој не успеал да пресретне.

СРБОКОМУНИСТИЧКИ ТЕРОР

СРБОКОМУНИСТИЧКИ ТЕРОР 1 ТАШО АНГЕЛОВ- БРЛЕМЕТО ИЛИНДЕНЕЦ И УЧЕСНИК ВО МАРИБОРСКИОТ БУНТ 2 НЕГОВИОТ НАЈСТАР СИН ДИМКАТА А.ГАБЕРОТ ПОЛИТИЧКИ КОМЕСАР НА ТРЕТАТА ОПЕРАТИВНА ЗОНА ЗА МАКЕДОНИЈА УБИЕН ОД НЕГОВИТЕ СОБОРЦИ ПО НАРЕДБА НА СВЕТОЗАР ВУКМАНОВИК-ТЕМПО.ЕДНА НЕДЕЛА ПРЕД ДА БИДЕ УБИЕН ИМАЛ ВЕРБАЛНА РАСПРАВИЈА СО СВЕТОЗАР ВУКМАНОВИЌ ГАБЕРОТ НЕ ПРИФАКАЛ НИКАКВИ СРБОКОМУНИСТИЧКИ ИНСТРУКТОРИ ДА ЈА КРОЈАТ СУДБИНАТА НА МАКЕДОНИЈА. УБИЕН НА 10 6 1943г 3 НАЈМЛАДИОТ СИН НА ТАШО НАЌО АНГЕЛОВ-РОЧКО

Л‘ВОВ

Кога ги бројам годините, страв ме фаќа. Кај мене веќе не се работи за петолетки или декада, ами за полувековие. Шит! Пред 40 години, поточно пред 39 години и 6 месеци, III-7 класот од гимназијата Јосип Броз Тито од Скопје, замина на двонеделна матурска екскурзија. Малку невообичаено, ама тоа беше тогаш тертипот. Не на крај на 4-та, ами меѓу 3-та и 4-та година гимназија се одеше на матурска. И, затоа

И У ПИЧКА ДА СЕ СОКРИЕШ ЌЕ ТЕ НАЈДАМ

Искрено, кога ги гледам градоначалниците што се тркаат за наградата “Златна шајкача“, а газдите на ТВ куките за наградата “Златно наргиле“, ми се спровраќува. Ме радува податокот дека Македонија секогаш имала мажи. Мажишта, уште поточно. Имала предавници, ама имала и мажишта. Следи сведоштвото на Ќосето за тоа како Гоце Делчев го бркал бегот дури до Солун. Преводот од турски е автентичен. Вулгарен, ама автентичен. Мажите секогаш биле директни и јасни.

ЌОСЕТО

СПОМЕНИ НА АНДОН ЈАНЕВ-ЌОСЕТО ДЕЛЧЕВ МИ НАРЕДИ: УБИЈ ГО И ЗЕМИ МУ ГИ ПАРИТЕ! Kаква личност бил македонскиот револуционер Андон Лазов Јанев, познат како Ќосето, бездруго, најдобро се согледува од самите негови спомени се запишани во 1931 година од историчарот Љубомир Милетиќ. Од неговите сведоштва најдобро се гледа како кон крајот на 19 и почеток на 20 век се создавала Македонската револуционерна организација и каква била неговата непосредна улога. Особено