Историја

Зорба

ЗОРБАС-СОРБАС-СРБАКОТ   *   Роден е 1865г. во градчето Куладар, античко место Кулиндар (Грците го прекрстија во Холиндрос 1951г); Педесетина километри западно од Солун во месноста Бистрица. Место каде пред егзодусот ( деца бегалци) живееле 90% Македонци, 7% Турци и 1% Роми. Меѓу нив бил и Ѓорѓе Фотев викан Србакот, кои подоцна ќе биде наречен Георгиос -Јоргос Сорбас ( Зорбас).   Татко му Фотиј бил учител и голем православен верник,

ТВ пренос!!!

Телевизиските преноси имаат ограничувања за тоа колку далеку можат да патуваат емитуваните сигнали. Радиус од околу 50 милји бара предавателска кула со исклучително висока моќност. Додека се пренесува сигнал, напојувањето мора да биде континуирано. Сепак, актерите на Аполо некако успеаја да обезбедат пренос во живо од далечина од 237.000 милји со помош на предавател на батерии (со малку допир на соларен засилувач). 50.000 вати за да достигнете 50 милји, а

ДА ВРАТИТЕ СЕ ШТО СТЕ УКРАЛЕ ОД МАКЕДОНИЈА "АДМИНИСТРАТОРИ

ДА ВРАТИТЕ СЕ ШТО СТЕ УКРАЛЕ ОД МАКЕДОНИЈА “АДМИНИСТРАТОРИ” ДАЛИ ЗНАЕТЕ КОЈА ФАМИЛИЈА ГО ПРЕДАДЕ ЖЕЗОЛОТ И КРУНАТА НА СВЕТИ КЛИМЕНТ НА БАНДИТИТЕ ОД СОФИЈА ВО 1915 ГОДИНА??? ДАЛИ ЗНАЕТЕ ТИЕ КОИ НИ СЕ И ДЕНЕС “ПРИЈАТЕЛИ” ИСТО ТАКА И ПРЕД СТО ГОДИНИ НИ БИЛЕ “ПРИЈАТЕЛИ”! ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА НАШИТЕ “ПРИЈАТЕЛИ” БИЛЕ ПОСЕБНО ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЗА ОХРИД! ИМЕНО ВО ДАЛЕЧНАТА 1915 ГОДИНА ЗА ВРЕМЕ НА ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА БАНДИТИТЕ ОД

Георги Кастриот

Георги Кастриот 1) Дедо му се викал Стеван Кастриот 2) Татко му Јован( Иван)Кастриот 3) Мајка му Воислава ( внука на Крале Марко) 4) Бракја : Станиш, Репош, Костадин 5) Дедо ( Вујко на мајка му) Андреш Лазаре 6) Татко му Јован изградил манастир и камбанарија на света гора, а брат му Репош бил монах, Игумен, закопан е на Хиландер. 7) Прекарот даден од Османлиите -Искендер Беј во буквален превод

1957-ма, година кога е лансиран Спутник и роден Миленко

🚀 На 4 октомври 1957 година, лансирањето на првиот вештачки сателит на Земјата го означи почетокот на новата вселенска ера во историјата на човештвото. Овој настан беше резултат на интензивните напори на советските научници, конструктори и инженери, кои дотогаш постигнаа голем успех во областа на развојот на ракетната технологија.   За лансирање на вештачки сателит во ниската орбита на Земјата, неопходно беше да се создаде ракета-носач способна да ја достигне

Бугарчета татарчета

БУГАРИ -име ,јазик и потекло. Етимологијата на етнонимот Бугар не е потполно сфатена и тешко е да се следи порано од IV век од н.е. Општо се верува дека произлегува од турскиот глагол булга(латин.bulgha со значење:”промешани”, “мешани”) што веројатно сугерира дека другите турски народи ги сметале Бугарите за “мешани” За предците на Бугарите, “Протобугарите”, нема сигурни записи. Она што го знаеме е од резултатите со компаративна студија на византијски, арапски,

Конкорд

(GOOGLE translate) Бадник 1985 година, British Airways Flew 4 Concorde’s, G-BOAA, G-BOAC, G-BOAB, G-BOAG Според зборовите на фотографот од Конкорд, Адријан Мередит: „Ова беше една од најважните и највозбудливите фотографски задачи што некогаш сум ги направил, и многу престижна за Конкорд. Датумот беше Бадник на 24 декември 1985 година; ова беше единствениот можен ден што можевме да фотографирајте четири од Конкордите заедно, бидејќи тој ден не летаа комерцијално. Фотографијата требаше

Др. Петар Поповски до блгарчета-татарчета

Блгарчета-Татарчета, едно прашање до Вас, КРАДЦИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА И КУЛТУРА (Браќата Срби би Ве нарекле: АПАШИ, ЛОПОВИ И БИТАНГЕ), дали сте го прочитале извештајот на проф. BRUNO PITIONI, висок државен службеник на Германија акредитиран во Бугарија (Софија) во време на Втората Светска Војна, испратен од негова страна до германскиот Wehrmacht во Берлин, во март 1943-ѕа година..? Претпоставувам дека немате поим за тоа, бидејќи немате своја историја и култура. Се

Брисел/Белгија престолнината на ЕУ

Белгиските окупаторски трупи на кралот Лепополд Втори се подготвуваат да обесат седумгодишно црно момче во Конго. Момчето било обесено затоа што татко му не можел да произведе доволно пченица во однос на квотата што ја одредиле окупаторите. Пред убиството, детето било великодушно почестено да ја чита Библијата. Денес, Белгија е седиште на ЕУ, а нашиот потчинет и еврофанатичен полусвет го доживува секој бриселски функционер во костум како човек со углед

Пакардот на Даглас МекАртур

Во 1942 година, генералот Даглас МекАртур го нарачал овој седан Packard Clipper Eight со речиси секоја опција, вклучувајќи климатизација, овердрајв и радио.   Основната цена од 1.341 долари речиси се удвои на 2.600 долари. Фабриката му го вратила чекот и го доставила автомобилот до неговата станица во Австралија како подарок.   Автомобилот бил на Мекартур до 1948 година, кога тој му го дал на својот возач кој му служел на