Здрав Живот

СОВРЕМЕНО

Светот оди напред. Кога е родена бабичкава немало ниту телефон во селото ниту телевизор во регионот. Ама светот и напредокот итаат напред. Скајп, јутјуб, твитер, фејсбук како информација и забава, но и пребарувачи како информација за бабичкава да има добар род. Во моментов ја проверува временската прогноза.

ПРИХРАНА НА ДОМАШНИ ЖИВОТНИ

Фармите за желки за потребите на француските и италијанските гастрономски понуди, почнаа со прихрана на желките. Засега нема потврдена информација како се прихрануваат полжави. За овој тип на фармерство засега нема субвенционирање од МЗШВ и Агенцијата за поддршка.

ВОЛШЕБНА ТЕЧНОСТ

Што е всушност МАТЕНИЦА (СУРУТКА)? Млекото содржи два типа на протеини во себе: казеин и сурутка. Казеинот по процесот на создавањето на сирење оди во сирењето, а сурутката завршува во течноста. Полна е со здрави материи – витамини (особено B2), добри бактерии и ензими кои ги чистат и смируваат цревата. Во еден литар сурутка има само 360 калории. Сурутката според хемиските анализи е утврдено дека има 16 типови на протеини,

Kozje mleko – najzdravije i najsličnije majčinom

Savršeni je saveznik u borbi protiv stresa, bronhitisa, alergija, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća jer sadrži specifičnu linolnu kiselinu koja poseduje antikancerogeno dejstvo, mogu da ga piju i dijabetičari Kada je reč o mlečnim proizvodima, kozje mleko spada u najzdravije namirnice. Njegov sastav ima najveću sličnost sa majčinim mlekom. Očigledno da su to znali i stari narodi, s obzirom na to da su ga preporučivali za jačanje imuniteta, lečenje

АЈВАР

Забранета песна. За емитување и слушање следува затворска казна. По две основи. И по ајварска и по музичка основа.

КОЗЈА ВИОЛИНА ПРШУТА

Во теков на изминатве 5-6 дена Миленко почна со приватно производство, за домашна употреба, на КОЗЈА ПРУШТА. Врвен специјалитет. Исклучително ценет и баран во елитни ресторани на западниот дел од европското Средоземноморие. Односно, на италијански: prosciutto di capra violino. Козја виолина пршута. Затоа што кога келнерите во елитните италијански, шпански и португалски ресторани ја служат, личат како да свираат виолина. Ја правам по традиционален португалски рецепт. На Иберискиот полуостов тоа