Здрав Живот

Tesla Y

Ова е батерија од Tesla модел Y. Го зазема целиот простор под патничкиот простор на автомобилот.   За да го произведете ви треба: –12 тони карпи за литиум (може да се извлече од морската вода) — 5 тони кобалтни минерали (повеќето кобалт се прави како нуспроизвод од  преработката на руди на бакар и никел. Тоа е најтежок материјал за добивање на батерија и најскап.) — 3 тони никелова руда — 12

Наводнување на Пелагонија

Земјоделците, агрономите и професорите од земјоделски факултет изгледа сé уште не ги сфаќаат сериозно предупредувањата од климатолозите дека до 2050 година годишното количество на врнежи во Пелагонија ќе се намали за 35%, а потребата за наводнување ќе се зголеми за 50%, како што се вели во студијата на институтот од Нова Горица.   Со други зборови, без наводнување со водите од Црна Река, долна Пелагонија ќе стане полупустина. За да

Марихуана

Година је 1914. Године Првог светског рата и фармери који су гајили “конопљу” у замену за америчке доларе… Имајте ово на уму и наставите да читате. Индустријска конопља није само пољопривредна биљка. То је противотров за нафту и долар. КАКО ЈЕ ЗАБРАЊЕНa? 👉1. Један хектар конопље производи кисеоник као 25 хектара шуме. 👉2. Опет, један хектар конопље може произвести исту количину папира као 4 хектара дрвећа. 👉3. Док се конопља

И кравите прдат, нели?

Ова е мотор од еден крузер. Оние преголемите, преубавите, наменети за крстарење. Моторов има јачина од 100.000 коњски сили, кои се фобиваат од 1.800.000 кибика запремина во 6 цилиндри. Или, грубо, тоа е колку 5.400 голф дизели. Потрошувачката му е 14 тона нафта на саат, или 340.000 литри на ден. За едно возење од едната на другата страна на светот, испушта штетни гасови колку што би испуштиле милион автомобили за

Метеорологија - наука за времето!

Индија је због суше и смањеног приноса пиринча средином шездесетих година била на коленима.   Друга најмногољуднија земља на свету била је очајна за житом и готово гладна. То је довело до потписивања јавног закона 480, према коме је скоро милијарду људи зависило од америчких испорука хране према овој земљи.   Неуспеси монсуна из 1966. године додатно су дотукли земљу а у најсиромашнијим деловима Индије људи су умирали масовно. Џаба

Рудниците на смртта

ЗЕЛЕНА АГЕНДА = ЗЕЛЕНА ЛАГА Вистини, заблуди и факти во следните 30 години, населението на планетата ќе троши повеќе руди отколку што се правело во претходните 70.000 години ⚒ рударството создава 100 милијарди тони отпад годишно За прочистување на еден тон ископан материјал потребни се најмалку 200.000 литри вода, која е контаминирана со киселини и тешки метали Рударската индустрија е втор најголем загадувач и се очекува наскоро да стане број

Росоклија за хедонизмот

ХЕДОНИЗАМ Деновиве една докторантка, ми ги честиташе празниците и ми се заблагодари за моето досегашно менторство. Покрај другото, ми заблагодарува на моето објаснување, како го бирам тимот за да дојдеме до успех (научен тим, спортски тим…). Што сум рекол? Дека за избор на членови на тимот, примарна е нивната лојалност, лојалност кон лидерот и лојалност кон целта. Како да ја предвидиме лојалноста? Едноставно, го гледаме нивниот однос кон родителите и

Она, кога ќе излезеш глуп ко тараба

Шкотска за 20 години исече 14 милиони дрвја за да постави турбини на ветер Беа побарани информации за бројот на соборени дрвја за изградба на копнени фарми со ветерници во Шкотска и за областа покриена со овие дрвја. „Површината каде што се исечени дрвја за изградба на обновливи извори на енергија од 2000 година е 6.994 хектари. Врз основа на просечниот број дрвја по хектар во 2000 година, проценетиот вкупен

SOS

Ербас 380 е на пат преку Атлантикот. Лета постојано со 800 km/h на 30.000 стапки, кога одеднаш се појавува Eurofighter со темпо мах 2. Пилотот на борбениот авион успорува, лета покрај Ербасот и со радио го поздравува пилотот на патничкиот авион: „Ербас, досаден лет нели? Сега погледнете овде! Тој го тркала својот млаз на грб, забрзува, ја пробива звучната бариера, брзо се издигнува до вртоглава висина, а потоа се спушта

Масоните и шиптарите

ТЕТОВСКИ „ЕКОЛОГ“ ГО КУПУВА ЕУРОМАКС??! Веќе неколку месеци добиваме информации од повеќе различни свиркачи на различни позиции во Македонија кои укажуваат на една иста работа, а тоа е дека фирмата Еколог од Тетово веќе е во финални преговори за презимање на Еуромакс Ресурси од кајманската “швајцарска” фирма Галеника на бугарскиот бизнисмен Цоло Вутов. Некој ќе праша што има тука вредно за купување? На прв поглед купување на концесии од Еуромакс