‘РБИНЕЦ ПРИВРЗАНИК НА БУГАРСКИТЕ КОНТРА

‘РБИНЕЦ ПРИВРЗАНИК НА БУГАРСКИТЕ КОНТРА

ПРАТЕНИКОТ ЛАЗЕ ТАНЕСКИ РОДУМ ОД СЛАВНО Arbinovo Debrca, ГЛАСАШЕ ЗА ДОГОВОРОТ СО БУГАРИЈА. ДАЛИ Е ПРАВИЛНО ИЛИ НЕ ИЛИ ПО ЖЕЛБА НА ТИЕ ШТО ГО ИЗБРАЛЕ ПРОЦЕНЕТЕ САМИ. ТАТКО МУ БОШКО БЕШЕ ИСЛУЧИТЕЛНО ДОБАР И ЧЕСЕН ЧОЕК. АРНО АМА ИМАТ ИНТЕРЕСНО КАЖУВАЊЕ ( НЕ ВЕЛАМ ЈАС И НЕ ТВРДАМ, ТУКУ СУМ СЛУШАЛ) ЗА ДЕДА МУ ЛАЗОРА ОД ‘ РБИНУ ПО КОГО Е КРСТЕН, ДЕКА ЗА ВРЕМЕ НА ВОЈНАТА БИЛ ЕДИНСТВЕН ‘ РБИНЕЦ ПРИВРЗАНИК НА БУГАРСКИТЕ КОНТРА ЧЕТИ А НЕ НА ПАРТИЗАНИТЕ КАКО ДРУГИТЕ ‘ РБИНЦИ, СОВРЕМЕНИЦЕТЕ КАЖВЕЈА ДЕКА ЗА ДА ГИ ПРЕЧЕКАТ КОНТРАЧЕТИТЕ ГО МЕТЕЛ СРЕТСЕЛОТО ВО ‘РБИНУ ДА БИДИТ ЧИСТО ЗА НИВ, АРНО АМА НАМЕСТО БУГАРСКИТЕ КОНТРА ЧЕТИ МУ ДОШЛЕ ПАРТИЗАНИТЕ, И ОД СТРАВ ПОЧНАЛ ДА ПЛАЧИТ И ДА ВЕЛИТ “ НЕ Е ЗА КОГО Е МЕТЕНО ТУКУ ЗА КОГО Е ВЕТЕНО” , БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИСТАКНАТИ ‘ РБИНЦИ ПОМАГАЧИ НА НОБ НЕ БИЛ ЛИКВИДИРАН ОД ЦРНОГОРСКИТЕ ТРОЈКИ КОИ ТОГАЈ БИЛЕ ЗАДОЛЖЕНИ ЗА ЛИКВИДАЦИЈА . ПОДОЦНА ЗА ДА ГО ИСПЕРИТ ОБРАЗОТ ЗАМИНАЛ КОН КРАЈОТ НА 1944 ВО ПАРТИЗАНИТЕ.

 

Фејсбук пост