Само тројца знаат што се спрема

Само тројца знаат што се спрема

🤔🇷🇺 Iskreno, i sam sam preveo hrpetinu floskula iz Rusije, dok one zapadne o „velikoj pobjedi ukrajinske vojske u Hersonu“, gdje za cijelo područje nije bilo veće bitke, osim samoubilačkih napada na razini voda s par tenkova i stotinjak vojnika, nisam htio ni prevoditi.

Već dva dana tražim nešto smisleno. Izjave Vladimira Putina nema, a drugi ponavljaju gore spomenute fraze koje su se čuje na unaprijed za kamere pripremljenom nastupu generalskog dueta Šojgu-Surovikin.
Uzmimo da uvjerljivo zvuči da su se spasili životi vojnika i civila. No, to opet nije glavni razlog za ovako veliki „poraz“ u propagandnom smislu.

Probajmo to pogledati izdaljega. Putin ne ide na Bali i ne želi s nikim pregovarati o Ukrajini. A bilo bi ih tamo,… još kako bi ih bilo. Ulogu posrednika je dobio Erdogan, ali nije uspio napraviti ništa.
EU je odjednom dobila krila i nakon zamrzavanja pomoći od 18 milijardi eura, nakon ovoga u Hersonu visoki dužnosnik u Bruxellesu rekao je da će misija za obuku boraca za Oružane snage Ukrajine biti pokrenuta već sljedeći tjedan.

U Ukrajinu će ući 15 000 vojnika nakon obuke u vojnim kampovima u Europi. Sudeći prema riječima dužnosnika, ovaj put će cijela Europa stati na stranu Ukrajine. Vojnici Ukrajine bit će poslani na obuku u EU, što nije u suprotnosti sa zakonima Unije, budući da će se nakon završetka obuke vojska vratiti na raspolaganje kijevskom režimu. Osim toga, bit će opremljeni i naoružani svi vojnici Ukrajine koji će se obučavati u Europi. Valja napomenuti da je ranije Ukrajina provela nekoliko valova mobilizacije. Osim toga, strani plaćenici iz cijelog svijeta aktivno se bore na strani kijevskog režima, a geografija plaćenika ukrajinske vojske stalno se širi. Također, Oružane snage Ukrajine će dobiti još jedan paket vojne pomoći od Sjedinjenih Država, koji uključuje oklopna vozila, sustave protuzračne obrane i raketne bacače.
Dakle, ako je bio mamac za Zapad , da se vidi je li spreman na pregovore ili ne, dobro je bačen: Zapad je uvjeren da je povlačenje ju Hersonu posljedica „hrabre borbe ukrajinske vojske“ i odlučio je povećati vojnu pomoć.

Udica je bačena i unutar same Rusije, jer se danima vode polemike da oligarsi zarađuju više u godinu dana nego što je vojni proračun zemlje. I njih zovu „stranka mira“ u Kremlju. Nakon ove odluke, a vidimo da su EU i SAD „zagrizli“, treba vidjeti kako će se ponašati zagovornici mira sa Zapadom po svaku cijenu. Ako se previše „rašire“ u svojim zahtjevima, prema radikalnih zagovornicima te ideje, kao što je i Putinova desna ruka Glazjev, ne isključuje se ni nacionalizacija njihovog biznisa.
U Americi će Senat najvjerojatnije dobiti ili namjestiti da dobiju Demokrate, pa Kongres samo s Donjim domom neće moći blokirati vojnu pomoć, iako je upitno bi li i republikanci tu pomoć kočili.
Rusija je rekla da su granice regije Heron njene granice i da će ta regije biti slobodna. U Drugom svjetskom ratu je Herson oslobođen prodorom Crvene armije sa sjevera i Dnjepropetrovska, što kad se oslobodi Donbas, a tamo Rusi sada imaju inicijativu, ne bi trebalo predstavljati problem. Ono što je sigurno jeste da možda samo troje ljudi zna koji je ruski plan, a on nije predaja.

Ako se sjetimo Putina na Valdai Klubu, gdje je rekao da nas čeka teško desetljeće, onda je ova epizoda samo mali dio velike bitke koja se vodi da se odluči budućnost svijeta, a ne dijela regije Herson, iako s glavnim gradom, odakle se ruska vojska uredno i bez gubitaka povukla.
PS Netko je revoltirano primijetio jedan Mi-8 na pisti, kao dokaz za laž ruske komande, ali nije primijetio da je to stari ukrajinski helikopter, neispravan i s ukrajinskim oznakama, samo ga je netko ovih mjeseci četkom i bijelom bojom označio slovom Z. Ima i drugih budalaština po internetu, ali mi se ne da sve nabrajati.
Uglavnom imamo puno pitanja, nijedan odgovor, a odgovore znaju samo Putin, Šojgu, Surovikin i vjerojatno Lavrov.

Ova šutnja iz Kremlja je u određenom smislu iritirajuća, ali je i „jeziva“. Za neprijatelje Rusije, naravno, vanjske i unutarnje. Za EU vidimo da nije, gdje su odjednom dobili krila i žure da provedu obuku 15 000 vojnika, za prvu ruku, da pošalju… što? To je već druga tema. Mogu poslati svježe odštampane eure, pa svima nama povećati opći dug države. To svakako mogu. Ostalo, sumnjam.