Пропаста на општеството во кое живееме

Пропаста на општеството во кое живееме

На 2 февруари 1905 година, во Санкт Петербург е родена американската филозоф и писателка (родена во Русија) Алиса Зиновиевна, попозната во книжевниот свет како Ајн Ранд, која почина во март 1982 година во Њујорк.
Ова се нејзините зборови:
Кога ќе забележите дека за производство треба да добиете дозвола од оние кои не произведуваат ништо; кога ќе проверите дека парите течат кон оние кои не се занимаваат со стоки туку со услуги; кога ќе сфатиш дека многумина се збогатуваат со поткуп и поради влијание повеќе отколку со твојата работа и дека законите не те штитат од нив, туку напротив, тие се оние кои се заштитени од тебе; кога ќе откриете дека корупцијата е наградена, а чесноста станува саможртва, тогаш можете да тврдите, без страв дека не сте во право, дека вашето општество е осудено на пропаст.