ЦВЕКЛОТО и неговите здраствени придобивки

ЦВЕКЛОТО и неговите здраствени придобивки

Црвениот корен на цвеклото помага во лекување на грип и го намалува нивото на маснотии во крвта.Бидејќи во својот состав има определена количина на Кобалт која учествува во создавање на витаминот Б12 неопходен за создавање на црвени крвни зрнца ( многу редок во плодовите од растително потекло), цвеклото е еден од најдобрите природни лекови за лекување на анемијата.