Она, кога ќе излезеш глуп ко тараба

Она, кога ќе излезеш глуп ко тараба

Шкотска за 20 години исече 14 милиони дрвја за да постави турбини на ветер

Беа побарани информации за бројот на соборени дрвја за изградба на копнени фарми со ветерници во Шкотска и за областа покриена со овие дрвја.

„Површината каде што се исечени дрвја за изградба на обновливи извори на енергија од 2000 година е 6.994 хектари. Врз основа на просечниот број дрвја по хектар во 2000 година, проценетиот вкупен број на исечени дрвја од јануари 2020 година е 13,9 милиони“, велат од одговорот на владата.

Имено, само во Шкотска, во периодот кога Велика Британија беше во ЕУ, за неполни 20 години беа исечени 14 милиони дрвја за потребите на зелената агенда. Колку се уништени низ Европа може само да се претпостави.

Но, луѓето со убави лица, кои ја водат политиката во Брисел за големи пари, сè уште кажуваат од што треба да се откажат луѓето за да ја спасат планетата и да го запрат уништувањето на шумите. Конкретно, под овој изговор, европратениците се подготвуваат да забранат увоз на кафе, чоколада и хартија, доколку нивните производители не докажат документирано дека не се исечени дрвја за производство.