МПЦ да се изјасни?!

МПЦ да се изјасни?!

Русија во Советот за безбедност на ОН: „Денеска е историски и крајно тажен момент и за Советот за безбедност на ОН и за глобалната заедница воопшто – блокирано е учеството на претставник на Украинската православна црква на нашата седница. Така, западните делегации практично отворено застана на страната на репресивната политика на режимот во Киев против канонското православие… живописна илустрација за тоа како Лондон всушност ги третира сите овие возвишени идеали и колку лесно може да се откаже од нив заради ситни навредливи обиди да ја изигрува Русија…

 

Какво право има режимот на Зеленски да ги протерува монасите од Киевско-Печерската лавра, едно од главните светилишта на канонското православие? Во која било друга држава, може ли парламентот, на предлог на претседателот, да донесе закон за забрана на црква чии парохијани се мнозинството верници во оваа земја?

 

Зошто, кога ова се случува денес во Украина, нашите западни колеги, кои имаат влијание врз режимот во Киев, срамно или намерно замижуваат пред ова? Каде се вашите озлогласени вредности? Или, заслепени од русофобија, дали сте подготвени да ги благословите апсолутно сите злосторства на режимот во Киев, вклучително и против слободата на вероисповед? Се надевам дека јавноста во вашите земји ќе даде правична оценка за оваа ситуација, бидејќи се плашите да го сторите тоа“.