ЗОШТО АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ТРГНА НЕ КОН ЕВРОПА, А НА ИСТОК?

ЗОШТО АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ТРГНА НЕ КОН ЕВРОПА, А НА ИСТОК?

 

КОГА „МАКЕДОНЧЕТО“ („СТАДОТО“, „СТОКАТА“) ЌЕ СТАНЕ МАКЕДОНЕЦ ?

ПРЕД ПОЛОВИНА ВЕК ПОЕТОТ ГАНЕ ТОДОРОВСКИ ВО СВОЈАТА ПЕСНА „ФУСНОТА БЕЗ ПОВОД“ НАПИША: „ОЈ МАКЕДОНИЈО – КОЛКУ ЛИ УШТЕ НИ ТРЕБА ЗА ДА ТЕ ДОМАКЕДОНЧИМЕ!“. ТАА МИСИЈА СТАНУВА СЕ ПОНЕОСТВАРЛИВА ЗАТОА ШТО ВО ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ДЕЦЕНИИ РЕЧИСИ СИТЕ МАКЕДОНЦИ СЕ ТРАНСФОРМИРАВМЕ ВО „македончиња“, Т.Е. ВО ГЛУВЧИЊА, СПРЕМНИ НА СЕ ЗАРАДИ СВОЈОТ МИЗЕРЕН ЖИВОТЕЦ.
ГИ ЗАБОРАВИВМЕ ПОРАКИТЕ НА НАШИТЕ ХЕРОИ ОД МИНАТИОТ ВЕК ЗА „МЕРКА СПОРЕД МЕРКА“ (ДЕНЕШНИОТ РЕЦИПРОЦИТЕТ). ЗАБОРАВИВМЕ ДЕКА ОД СТАРИОТ ЗАВЕТ ДО ДЕНЕС СВЕТОТ СЕ УПРАВУВА СПОРЕД ПРИНЦИПОТ „ОКО ЗА ОКО, ЗАБ ЗА ЗАБ“, ПОЧИТ ЗА ПОЧИТ И УДАР ЗА УДАР. ПАЃАМЕ ВО МАЗОХИСТИЧНО ЗАДОВОЛСТВО ДЕКА СМЕ ВЕЧЕН ПИРЕЈ, А НЕ НИ ПАЃА НА ПАМЕТ ДЕКА ПРЕД ТРИ МИЛЕНИУМИ СЕ СОЗДАДОВМЕ НЕ ДА БИДЕМЕ ХРАНА ЗА ПРИМИТИВНИ СОСЕДИ, ТУКУ ДА ШИРИМЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈА ВО СВЕТОТ.
НЕНОРМАЛНИ ТИПОВИ СЕ ШЕТААТ НИЗ ЕВРОПА КАКО СЛЕПЦИ СО ОЧИ, КАКО МУВИ БЕЗ ГЛАВИ И САКААТ ДА „ВЛЕГУВААТ“ ВО НЕА. ЗАТОА ШТО НЕМААТ ПАМЕТ НИТУ ЗА СТАРАТА, НИТУ ЗА ИДНАТА ЕВРОПА. ЗОШТО ИДИОТИ, АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ТРГНА НЕ КОН ЕВРОПА, А НА ИСТОК? ТОЈ НЕ БЕШЕ ГЛУП КАКО ВАС И ЗНАЕШЕ ДЕКА ЦИВИЛИЗАЦИЈАТА СЕКОГАШ БИЛА И ЌЕ БИДЕ ТАМУ. КОИ ДОАЃАА ВО ЕВРОПА ВО ДОЦНАТА АНТИКА И СРЕДНИОТ ВЕК? ОНИЕ, КОИ АЗИЈАТСКИОТ КОНТИНЕНТ ГИ ИСФРЛАШЕ КАКО ЃУБРИЊА ГИ СОЗДАДОА ЕВРОПСКИТЕ ДРЖАВИ. ОД 15-ОТ ВЕК НАВАМУ НАЈГОЛЕМИТЕ ЕВРОПСКИ ЃУБРИЊА СЕ ПРЕФРЛИЈА НА АМЕРИКАНСКИОТ КОНТИНЕНТ, ГИ УНИШТИЈА ТАМОШНИТЕ ГОЛЕМИ ЦИВИЛИЗАЦИИ И ПОЧНАА ДА ГО КРАДОТ ЦЕЛИОТ СВЕТ. ДЕНЕШНИТЕ „македончиња“ СЕ ВОСХИТУВААТ ОД ЕВРОПА, ИАКО ТАМУ СÈ Е КРАДЕНО ПРЕКУ ШПАНИА, ПОРТУГАЛИЈА, ФРАНЦИЈА, ГЕРМАНИЈА, ИТАЛИА, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ОД НИВНИТЕ КОЛОНИИ. И САКАТЕ ДА ВЕ ПРИМАТ ВО ДРУШТВОТО НА КРАТЦИТЕ! ТОА НЕМА ДА БИДЕ НИКОГАШ.
ПРВО, ЗАТОА ШТО ЗА ДА СТАНЕШ ЧЛЕН НА РАЗБОЈНИЧКО ДРУШТВО, МОРА ДА БИДЕШ ПРИЗНАЕН ЗА РАМНОПРАВЕН БОГАТ БАНДИТ, А ТОА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ КОГА СИ БЕДЕН, ГЛУП И ПО ТРАДИЦИЈА СО СИМНАТИ ГАЌИ.
ВТОРО, ЗАТОА ШТО НАШИТЕ ДРЖАВНИ И ИНТЕЛЕКТУАЛНИ КРЕТЕНИ НЕ ГЛЕДАТ ДЕКА ОД ТАА ЕВРОПА, ВО КОЈА ДЕНЕС ПРИВАТНО ШЕТААТ, НЕМА ДА ОСТАНЕ КАМЕН ВРЗ КАМЕН.
МЕНЕ МИ Е СРАМ ДА БИДАМ СОВРЕМЕНИК НА ПАРТИИ И ЛУЃЕ КОИ НЕМААТ ПОИМ ШТО ЗНАЧИ МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКОТО ВО СВЕТСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЈА. МИ Е СРАМ ОД ДОГОВОРИ СО ГРЦИЈА И БУГАРИЈА И ОД ПОСТОЕЊЕ КОМИСИИ ЗА ЦЕЛОСНО УНИШТУВАЕЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА, ИСТОВРЕМЕНО СО МАКЕДОНСКОТО ИМЕ И ИДЕНТИТЕТ.
СЕ СРАМАМ КОГА ГО ЧИТАМ ТВРДЕЊЕТО НА ПРОФ. КИРИЛ ТОПАЛОВ ОД БУГАРСКАТА КОМИСИЈА ДЕКА МАКЕДОНСКИТЕ ЧЛЕНОВИ НА КОМИСИЈАТА НЕ ГИ ЗНАЕЛЕ ИСТОРИСКИТЕ ИЗВОРИ ЗА МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА, ВКЛУЧИТЕЛНО ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ. ИАКО ПОСТОЈАТ БРОЈНИ СВЕДОШТВА ЗА НЕГО И НЕГОВАТА ДЕЈНОСТ КАКО МАКЕДОНЕЦ, ПОСТОЈАТ БРОЈНИ СВЕДОШТВА И ЗА МАКЕДОНСКИОТ КАРАКТЕР НА АНТИЧКАТА МАКЕДОНСКА ДРЖАВА, КАКО И ЗА САМОИЛОВАТА ДРЖАВА, КОИ ГИ ПРЕДАДОВМЕ НА ГРЦИЈА И БУГАРИЈА. ПОСТОЈАТ БРОЈНИ СВЕДОШТВА, АМА ТИЕ МОРА ДА СЕ ЗНААТ И УШТЕ ПОВЕЌЕ – ДА ИМА ЛУЃЕ СО МУДА, КОИ ВИСТИНАТА ЌЕ ЈА ПЛЕСНАТ ВО ОЧИТЕ НА ГРЦИТЕ И БУГАРИТЕ. МАКЕДОНСКИ ПАТРИОТИ, А НЕ „КООПЕРАТИВЦИ“.
ЈАС НЕ ГЛЕДАМ КАКВА БИЛО МОЖНОСТ ДА СЕ ВОДИ ДИСКУСИЈА ПО ИДЕНТИТЕТСКИ ПРАШАЊА СО ДРЖАВИ КАКО БУГАРИЈА И ГРЦИЈА. СО ДРЖАВИ КОИ САМИТЕ НЕМААТ ИДЕНТИТЕТ. ДАЛИБОР ЈОВАНОВСКИ КОЈ ИМА ДОКТОРАТ ЗА ГРЧКАТА ПОЛИТИКА НА БАЛКАНОТ ВО 19-0Т ВЕК ДОБРО ГО ЗНАЕ ТОА. А ЧЛЕНОВИТЕ НА КОМИСИЈАТА СО БУГАРИЈА ДАЛИ ЗНААТ ДЕКА БУГАРИТЕ НЕМААТ МЕМОРИЈА НИТУ ОД КАДЕ СЕ ДОЈДЕНИ, НИТУ ИМ Е ПОЗНАТА ЕТИМОЛОГИЈАТА НА ЗБОРОТ „БУГАРИ“!? АКО НЕ ЗНААТ НЕКА СЕ КОНСУЛТИРААТ СО ПРОФ. СТОЈКО СТОЈКОВ ОД ПИРИНСКА МАКЕДОНИЈА, ПРОФЕСОР НА УНИВЕРСИТЕТОТ ВО ШТИП. ИЛИ ПАК ДА ГО ПРОЧИТАТ ОДБРАНЕТИОТ ВО БУГАРИЈА ДОКТОРАТ НА ХРИСТО ТОДОРОВ-БЕМБЕРСКИ „ИМЕТО БУГАРИ – ИСТОРИЈА И СУШТИНА“, КАДЕ ШТО СЕ СПОМНУВААТ ПОВЕЌЕ ОД 70 СПРОТИВНИ ХИПОТЕЗИ. ДУРИ САМО ТЕМАТСКИТЕ КЛАСИФИКАЦИИ НА ЕТИМОЛОГИИТЕ ОДНОСНО БУГАРИТЕ СЕ СЕДУМ, А ИСТОРИОГРАФСКИТЕ И ЛИНГВИСТИЧКИ АСПЕКТИ – ЧЕТИРИ. ВО ПРАКТИКА, ИМЕТО „БУГАРИ“ Е САМО ОБВИВКА КОЈА ВО РАЗНИ ИСТОРИСКИ ВРЕМИЊА ИМА СОСЕМА РАЗЛИЧНА СОДРЖИНА. БУГАРСКИ ИДЕНТИТЕТ НЕМА НИТУ ВО СРЕДНИОТ ВЕК НИТУ ВО ВРЕМЕТО НА ОСМАНЛИСКОТО ВЛАДЕЕЊЕ. ЗА ПОСЛЕДНИОТ ПЕРИОД ИМА ЦВРСТИ ДОКАЗИ ДЕКА ПОЛОВИНА ОД НАВОДНИОТ „БУГАРСКИ НАРОД“ ДОБРОВОЛНО ГО ПРИМИЛ ИСЛАМОТ. ИСТРАЖУВАЧОТ СТОЈАН ДИНКОВ (КОЈ ГО ЗАВРШИЛ СВОЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ВО ПАРИЗ И Е СИН НА ПОЗНАТИОТ БУГАРСКИ ПОЕТ ИВАН ДИНКОВ) ПИШУВА ДЕКА ВО ВРЕМЕ НА ОСМАНЛИСКОТО ЗАВОЈУВАЊЕ „ТУРЦИТЕ СЕ ЈАВУВААТ НЕ КАКО ПОРОБУВАЧИ, ТУКУ КАКО СПАСИТЕЛИ НА СРОДНАТА БУГАРСКА НАРОДНОСТ ВО ТОЈ КРИТИЧЕН ИСТОРИСКИ ПЕРИОД“. КРИТИЧЕН, ЗАТОА ШТО ТОГАШ ПОГОЛЕМИОТ ДЕЛ ОД НАВОДНИТЕ БУГАРИ БИЛЕ ВИЗАНТИЗИРАНИ, А ОСТАНАТИТЕ – СРБИЗИРАНИ.
ВО 2004 ГОДИНА, ВО ВРСКА СО МОЈАТА ТОГАШНА КНИГА „НЕОБЕСЕНИ МИСЛИ“ КАЖАВ ДИРЕКТНО НА БУГАРСКОТО ДРЖАВНО РАДИО ДЕКА 80% ОД БУГАРСКАТА ИСТОРИЈА Е ФАЛСИФИКУВАНА. НИКОЈ НЕ МЕ ДЕМАНТИРАШЕ, ЗАТОА ШТО БУГАРИТЕ МОЖАТ ДА ГИ ЛАЖАТ САМО НЕУПАТЕНИТЕ. ДУРИ ПРОСЕЧНИ МАКЕДОНСКИ ИСТОРИЧАРИ СЕ ВО СОСТОЈБА ДА ЈА НАПРАВАТ БУГАРСКАТА И ГРЧКАТА (ЗА АЛБАНСКАТА И ДА НЕ ЗБОРУВАМ) ИСТОРИСКА „НАУКА“ ПРАВ И ПЕПЕЛ. НА ИСТ НАЧИН ДУРИ ПРОСЕЧНИ МАКЕДОНСКИ ПОЛИТИЧАРИ МОЖАТ ДА ГИ СРЕДАТ БАЛКАНСКИТЕ ДРЖАВНИ НАЦИОНАЛИСТИЧКИ ВАМПИРИ. САМО ШТО МАКЕДОНИЈА Е ЗАРОБЕНА И УНИШТЕНА ДРЖАВА И НА СИТЕ НИВОА ЈА УПРАВУВААТ ЛУЃЕ, КОИ ВО НОРМАЛНА ДРЖАВА НЕМА ДА МОЖЕ ДА БИДАТ НИ ЧИСТАЧИ НА УЛИЦА.

Стефан Влахов-Мицов