The Guardian

The Guardian

Гардијан: зрели услови за политичко насилство: колку се блиску САД до граѓанска војна? Речиси 50% од Американците очекуваат нивната земја да „експлодира“ во следните 10 години. Во пресрет на среднорочните конгресни избори на 8 ноември, експертите ја анализираа длабочината на кризата.

🧷Политикологот Барбара Ф. Волтер рече дека „судиите ќе бидат линчувани, демократите ќе бидат затворени со лажни обвиненија, синагогите и црквите на црнците ќе бидат кренати во воздух“.

🧷Канадскиот романсиер и есеист Стивен Марч е сигурен дека „Америка ја помина точката каде што триумфот на една или друга партија може да ја поправи ситуацијата“.

🧷Професорот по политички науки во УК, Кристофер Себастијан Паркер, вели дека „многу белци чувствуваат потреба да преземат тешки активности за да ја задржат својата надмоќ“.