Tesla Y

Tesla Y

Ова е батерија од Tesla модел Y. Го зазема целиот простор под патничкиот простор на автомобилот.

 

За да го произведете ви треба:

–12 тони карпи за литиум (може да се извлече од морската вода)

— 5 тони кобалтни минерали (повеќето кобалт се прави како нуспроизвод од  преработката на руди на бакар и никел. Тоа е најтежок материјал за добивање на батерија и најскап.)

— 3 тони никелова руда

— 12 тони бакарна руда

 

Мора да преместите 250 тони земја за да добиете:

— 26,5 килограми литиум

— 30 килограми никел

— 48,5 килограми манган

— 15 килограми кобалт

 

За производство на батеријата исто така е потребно:

— 441 фунти алуминиум, челик и/или пластика

— 112 килограми графит

 

Caterpillar 994A се користи за земјени површини за да се добијат есенцијалните минерали. За 12 часа троши 264 литри дизел.

 

Конечно добивате автомобил со „нулта емисија“.

 

Во моментов, најголемиот дел од потребните минерали за производство на батериите доаѓаат од Кина или Африка. Голем дел од трудот за добивање на минералите во Африка го прават децата! Ако купуваме електрични автомобили, Кина е таа која најмногу профитира!

 

BTW, оваа батерија Tesla Model Y OEM од 2021 година (најевтината батерија на Tesla) моментално се продава на Интернет за 4.999 долари, не вклучувајќи ја испораката или инсталацијата. Батеријата тежи 1.000 фунти (можете да ги замислите трошоците за испорака). Трошоците за замена на батериите на Tesla се:

 

Модел 3 — $14.000+ (Автомобил MSRP 38.990 $)

Модел Y — 5.000-5.500 долари (Автомобил MSRP 47.740 долари)

Модел S — 13.000-20.000 долари (Автомобил MSRP 74.990 долари)

Модел X — $13.000+ (Автомобил MSRP $79.990)

 

Потребни се СЕДУМ години за електричен автомобил да достигне нето-нула CO2. Очекуваниот животен век на батериите е 10 години (просечно). Само во последните три години почнувате да го намалувате вашиот јаглероден отпечаток. Тогаш батериите треба да се заменат и ќе ги изгубите сите придобивки што сте ги направиле во тие три години.

Дудинка

09.12.23