Sea Fox – терористот

Sea Fox - терористот

Ова е опремата со која САД го оштети Северен Ток 1.

Seafox е морски дрон против мини. Тоа е возило на далечинско (ROV) произведено од германската компанија Atlas Elektronik за позитивно да ги идентификува мините со камера поврзана со површината преку кабел со оптички влакна и да ги уништи со интегрално обликувано полнење.
Ова возило за отстранување мини, управувано со оптички влакна, се користи за полуавтономно отстранување на поморски мини и други убојни средства пронајдени на море. Тој е способен автоматски да ги премести претходно стекнатите позиции на подводни објекти во рок од неколку минути со интегрираниот сонар за домување. По преместувањето, овие објекти може да се идентификуваат со помош на вградената CCTV камера и да се уништат со употреба на вградено полнење во облик на голем калибар. Еднонасочниот концепт значително го намалува времето на отстранување и го продолжува оперативниот плик.
Системот е целосно квалификуван за воени цели и во голем број е воведен во различни морнарици. Може да се распореди од широк спектар на платформи за носачи, вклучително и посветени бродови MCM, борци на површината, пловни објекти на можности, гумени чамци и хеликоптери.
Системот SeaFox е систем за отстранување на мини заснован на најнапредниот концепт со користење на принципот на возило за отстранување на потрошни мини (EMDV).

Мали, беспилотни подводни беспилотни пловила се користат за директно отстранување на историските и најсовремените типови на рудници; идентични возила за повеќекратна употреба (без наплата) се користат за преглед, идентификација и обука.
Системот е ефикасен против долги и кратки врзани мини, горди копнени мини и пловечки мини.
Системот SeaFox главно се состои од конзола, фрлач и возилата SeaFox. Системот може да се испорача како самостојна или целосно интегрирана верзија.
Во случај на самостојна, конзолата ги содржи сите електроника, софтвер, дисплеи и оперативни елементи за да го водат возилото автоматски или рачно кон целта и да го премести, идентификува и уништи. Во целосно интегрираната верзија, може да се користи мултифункционална конзола или која било постоечка конзола.
Двете различни возила обезбедуваат брзо отстранување на мините за време на операцијата со борбеното возило (SeaFox C) кое има боева глава од 1,4 kg, како и идентификација за заштеда на трошоците со верзијата за идентификација за повеќекратна употреба (SeaFox I).
Во моментов, САД, ОК, Финска, Германија, Северна Холандија и Белгија користат различни варијанти SeaFox UUV за обука или борбени цели. SeaFox се користеше во вистински операции. Во 2001 година, кралската морнарица изнајми некои беспилотни пловила на Seafox за употреба на HMS Bangor и HMS Blyth во близина на Ирак како дел од операцијата Telic. Бангор, исто така, ги распореди во близина на Либија во 2011 година. SeaFox исто така беше вработен во Заедничкото беспилотно површинско возило (CUSV) за време на вежбата Trident Warrior 12 на американската морнарица и исто така беше распоредена во Персискиот залив во летото 2012 година.

 

Дудинка

19.10.22