New York Times тајни документи

New York Times тајни документи

Украинска офанзива

Се претпоставува дека станува збор за тајните документи за претстојниот обид за офанзива на вооружените сили на Украина, поради чие истекување почнаа мачовни проверки во Пентагон.
Материјалите се појавија на интернет оваа недела, но немаше потврда дека тие се вистински пред објавувањето од страна на New York Times.
Документите зборуваат за бројот на украинските војници, снабдувањето со воена опрема за нив и за тоа што им е потребно на вооружените сили на Украина за офанзива од 1 март. Забележано е и дека Украина веќе изгубила 71,5 илјади војници за време на војната.
Тие содржат информации за 12 бригади кои се формираат, од кои некои се обучени и обезбедени од САД и НАТО: на Украина и требаат повеќе од 250 тенкови и 350 пешадиски борбени возила.
Вреди да се напомене дека во коментарите на социјалните мрежи тие признаваат: објавувањето на овој текст во New York Times може да биде обична дезинформација и дел од психолошка војна и операција.