Kolinda Grabar- Kitarović kao Alisa u zemlji čudesa

Volio bih makar na samo jedan dan biti Kolinda Grabar- Kitarović. Ne bi mi smetalo toliko niti to što sam odjednom žensko, jer bih uživao u prekrasnoj lakoći ležernog i vedrog, ali i potpuno nerealnog pogleda na svijet. U tom paralelnom svemiru u kojem bih se nakratko našao, konačno bih odmorio mozak od prevelikih briga, sasvim realnog i stvarnog svijeta.

Poput Alise u zemlji čudesa veselo bih skakutao po livadi dok bi sunce obasjavalo moje lice nebeskim zrakama. Moji podanici isto bi se tako glupavo smješkali i ne bi mi smjeli nikako kvariti raspoloženje. Ako bi se našao kakav dvorjanin koji bi poput admirala Domazeta dizao tenzije, odmah bih ga potjerao, bez pardona. Morate se složiti. Nije loše biti Kolinda Grabar- Kitarović, a još je bolje ako ste uz to i Predsjednica Republike pošto možete i putovati besciljno širom kugle Zemaljske i to besplatno, odnosno, na trošak poreznih obveznika, mrzovoljnih građana koji se iz nekog razloga više uopće ne smiju.

Vladarica iz bajki

Ima jedna sjajna emisija na HRT-u koja se zove „Pola ure kulture.“ U principu je ne gleda nitko, a trebali bi je gledati svi. Ali, koga briga za kulturu? Uglavnom, u posljednjoj emisiji gledateljstvu se kratko obratio i ugledni hrvatski književnik, povjesničar umjetnosti, teatrolog i novinar Slobodan Prosperov Novak koji je malobrojno gledateljstvo počastio fenomenalnim opisom ponašanja naše predsjednice.

Slobodana Prosperova Novaka, Kolinda Grabar -Kitarović  podsjetila je na vladare iz prošlosti, a može i bajki koji žive u dvorcima na vrhu brda i od tamo promatraju svijet. I onda, kad im se iz daljine netko svidi, pozovu ga odmah da im postane dio dvorske svite. Predsjednica je tako vidjela ili čula za Nenada Bakića, nemara koji bi trebao osuvremeniti naše školstvo i istog trena ga pozvala da joj bude savjetnik. Naime, za savjetnika Predsjednice Republike ne morate imati nikakve posebne kvalifikacije, niti slati životopis. Takve formalnosti su bespotrebne. Dovoljno je da vas Predsjednica primijeti s balkona svog dvorca.

Uistinu ne znam zbog čega je naša simpatična Predsjednica Kolinda Grabar -Kitarović otišla u Rusiju. Maštati je mogla i od kuće. Državni odvjetnik Dinko Cvitan, konspirativno je odjurio dva dana ranije zbunjujući novinare koji su mislili kako putuje zajedno s Predsjednicom. Ali, ne! Cvitan ima ozbiljnog posla i pregršt neugodnih razgovora s ruskim kolegama. Ako bi se našao u istom avionu s Predsjednicom Rusi bi mogli priupitati je li to on možda njih zeza? A situacija definitivno nije smiješna niti bezizlazna. Našli smo se stisnuti između Rusa i Amerikanaca koji se glođu oko imovine Agrokora za koju odgovara Vlada Republike Hrvatske. U pitanju nisu samo lanci trgovina, nego pitka vode, plodna poljoprivredna zemljišta i proizvodnja hrane.

Hrvatska u škripcu

Logično pitanje je što učiniti u takvom opasnom škripcu? Koje objašnjenje ponuditi Rusima? U krajnjoj liniji, koja bi priča mogla proći, bar na neko vrijeme? Odgovore na ta pitanja dala je naša predsjednica KGK u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji Tass. Hrvatska može postati posrednik, odnosno, medijator između Rusije, EU i Nato (Amerika). To je dakle njena vizija naše budućnosti. Usluge naših vrlih i nadasve sposobnih diplomata koje cijene i poštuju širom svijeta, a pogotovo u tzv. regiji, naplatit ćemo otpisom dugova prema Sberbank i Amerikancima, jer smo i njih više puta odradili u prošlosti. Ili mislite da su nam zaboravili fijasko s LNG-om na Krku čiju su izgradnju obećale sve Vlade do sada, a niti jedna to obećanje nije ispunila?

Uzalud Amerikancima sve brojke, projekcije i žučljiva pisma State Departmenta kada plinom u Hrvatskoj gospodari Pavo Vujnovac, velikodušni sponzor političkih stranaka. Sve navedeno uopće ne zabrinjava našu Predsjednicu. Ona vidi Hrvatsku kao mudrog arbitra između Istoka i Zapada. To je naša državna strategija nakon koje onda i svizac može zamotati čokoladu u omot….

 

Autor: Marin Vlahović