Свет

За ова е војната!  tri velika američka multinacionalna konzorcijuma preuzela 17 miliona hektara ukrajinskog poljoprivrednog zemljišta.

Australijsko izdanje “National Rewiev” piše da su tri velika američka multinacionalna konzorcijuma preuzela 17 miliona hektara ukrajinskog poljoprivrednog zemljišta. Poređenja radi, u celoj Italiji ima 16,7 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta. Ispostavilo se da su tri američke kompanije preuzele više korisnog poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini nego što ima u celoj Italiji. Cela površina Ukrajine je 602.000 kvadratnih kilometara, a preuzeto je 170.000 kvadratnih kilometara. Koje su to kompanije? “Cargill”, “Dupont” i

ЕУ ги прави своите сограѓани магариња

ISPALI SMO MAGARCI! Saudijska Arabija i SAD uvoze jeftinu rusku naftu, pa je skupo preprodaju EU Do kad će blesavi i korumpirani politički čelnici u Bruxellesu zapravo nabijati sankcije svojim građanima!   Do kad će se politički čelnici u Bruxellesu praviti blesavi i umjesto Rusiji nametati sankcije svojim građanima? To se pitanje neminovno nameće nakon Bidenovog posjeta Saudijskoj Arabiji. Naime, situacija s europskim naftnim embargom Rusiji postaje nalik nekom lošem

NOAM ČOMSKI: Nalazimo se u najkritičnijem trenutku ljudske istorije!

Kampanja je usmerena na svetski energetski sistem. Reč je o kompleksnom sistemu u koji su uključeni proizvođači fosilnih goriva, banke i ostale finansijske institucije, pravne institucije i drugi delovi establišmenta”. Američki filozof objasnio kako Amerika koristi rat u Ukrajini da bi podigla cenu fosilnih goriva i izbegla najavljeni prelazak na održivu energiju koja bi spasila prezagađenu planetu. Po njemu, to je uvod u nuklearnu katastrofu koja će uništiti našu civilizaciju.

САД пробува да и наредува на Индија

Каспиското Море сега се користи за скратување на транзитната рута од Русија до Индија. На почетокот на оваа недела, Исламската република за бродски линии (IRISL) додели 300 контејнери за транспорт на товар од Русија до Индија и назад. Трасата по коридорот север-југ изгледа вака: руски товар се испраќа од Санкт Петербург до Астрахан. Од Астрахан, товарот плови низ Каспиското Море до северното иранско пристаниште Анзали, а потоа се доставува до

Агонијата на Западот од Тиери Меисон

  „Европската централна банка не е агенција за економски развој. Нејзината главна задача е да управува со инфлацијата во Унијата. таа воопшто не може да го забави ненадејниот пораст на цените, па затоа се обидува да го искористи за да го намали својот долг. Земјите-членки на Затоа, Унијата е поканета да го компензира падот на куповната моќ на нивните „граѓани“ со намалување на даноците и обезбедување бенефиции. , малку повеќе

Сценариото за конфронтација меѓу Русија и Западот практично нема алтернатива и ќе трае најмалку една деценијa

Андреј Сушенцов – декан на Факултетот за меѓународни односи во МГИМО на МНР на Русија – Користејќи го Киев како алатка за ослабување на Москва, Американците плаќаат со украински територии и со украински граѓани кои земаат руско државјанство. – Западното оружје сè уште не игра клучна улога на бојното поле, иако е важно да не се потценува фактот на нивното снабдување. Сега преку рацете на Украина, Западот е во војна

НГО злосторниците како Џабир Дерала и слични

ДЕЛУВААТ ВО 38 ЗЕМЈИ ИМААТ ОКОЛУ 1500 „АКТИВИСТИ“, А ОВАА „ОБУКА“ ја поминале 130.000 МЛАДИ Со парите на западните влади и фондации на Балканот е распоредена цела мрежа на „аналитички центри“ и институции, чии активности се насочени кон формирање евроатлански ставови кај лидерите и стручната јавност на балканските земји. Некои од овие организации, заедно со промовирањето на прозападните ставови, активно формираат антируски и антикинески чувства на Балканот. Невладините организации кои

ALABUGA оружјето

Новото Руско оружје засновано на нова физика; Ракетите на САД/НАТО никогаш нема да ги напуштат своите силоси.   Владата на Русија разви нова технологија за оружје, заснована на нови физички принципи, која доколку се користи, ќе ги спречи нуклеарните проектили на САД и НАТО некогаш да не ги напуштат своите силоси за лансирање. Русија нема од што да се плаши од американското нуклеарно оружје.   „Русија се приближи до создавање

Има ли разлика помеѓу фашистичка Германија и фашистички НАТО

Нацистичка Германија и нејзините сојузници против СССР 1941 во споредба  со денешната Русија и заканата од НАТО. Интересна споредба се појави во руските медиуми. Историјата се развива во спирала. Од писмо од А. Хитлер до И.В. Сталин, мај 1941 година: „Значаен број од моите војници, околу 80 дивизии, се наоѓаат во близина на границите на Советскиот Сојуз. Можеби ова дава повод за гласини за можноста за воен конфликт меѓу нас.

Плановите на Путин

The Hill: Кои се некои од можните стратешки, економски, тактички и воени предности што Путин би можел да ги види? Во војната против Украина, Путин е на страната на силата и количината. Путин несомнено гледа слабости и недостатоци во западната алијанса кои можат да се искористат. Во овој контекст, енергијата и храната ќе се користат за поделба на северноатлантската алијанса. Европа зависи од рускиот гас и нафта. ✔️ Цената на