Култура

ЦВЕКЛОТО и неговите здраствени придобивки

Црвениот корен на цвеклото помага во лекување на грип и го намалува нивото на маснотии во крвта.Бидејќи во својот состав има определена количина на Кобалт која учествува во создавање на витаминот Б12 неопходен за создавање на црвени крвни зрнца ( многу редок во плодовите од растително потекло), цвеклото е еден од најдобрите природни лекови за лекување на анемијата.

Текилата може да ви помогне да ослабнете

Одлична вест за сите љубители на овој пијалок: шекерот наречен Agavins што го содржи текилата може да ви помогне да ги изгубите вишокот на килограми. Неговото конзумирање влијае на смалување на апетитот и нивото на гликоза. Затоа, припремете го лимунот и солта – и секако водете сметка да не претерате со овој алкохолен пијалок.

ТЕАТАР

ЧИЈА СИ –     27.03.2014  (18:00)  Голема сцена ОГНЕНИ ЈАЗИЦИ – 27.03.2014 ( 21:00) Голема сцена ЖИВОТ ВО ТЕСНИ ЧЕВЛИ – 29.03.2014 (20:00) Голема сцена

ЦИРКУС како уметност

CIRQUE ELOIZE – САВА ЦЕНТАР од 26.04.2014 и 27.04.2014 Забава Возбудливата  циркуска акробација и современиот  танц кои ги преставува Cirque Éloize во својата престава “iD” ке се престави по прв пат на публиката во Србија. Ова шоу за сите генерации, го режира  Jeannot Painchaud  како спој од висока продукција, циркуски способности, уличен танц и хип хоп. Преставата  “iD” ќе се прикажува во Сава Центар на 26 и 27 април.Cirque Éloize од неодаман е и

БАЛЕТ

МАКЕОНСДКА ОПЕРА И БАЛЕТ –  29.03.2014    20:00 Билетарница : +389 (0) 23118 451 БАЛЕТ РАЈМОНДА – Александар Глазунов Кореограф: Виктор Јаременко (Украина) Диригент: Бисера Чадловска Главен педагог и репетитор: Тања Вујисиќ Тодоровска „Рајмонда“ е со типичната драматургија која го обележува времето на Романтизмот. Во драмите (приказните) на овој уметнички правец доминираат темите за јунаштвото, благородништвото, љубовта, достоинството, честа и т.н. Во „Рајмонда“ тоа е Белата Дама со нејзиниот Бел Шал, инаку покровителка на благородничкото