Колумни

Стратегијата на Путин

денес во 06:54 часот Пратеникот на Државната Дума: Путин на Украина и на Западот им дава чувство на неизбежна победа Тоа ќе ги натера да ги „извадат сите карти“ Рускиот претседател Владимир Путин намерно создава во Украина и на Запад чувство за нивната неизбежна победа. Ова го изјави пратеникот и политички стратег на Државната дума Олег Матвејчев. Според него, шефот на Руската Федерација нема да задава молскавично одлучувачки удари, туку

Што се случи во последните 7 дена

(ИЗВАДОЦИ И ЗАКЛУЧОЦИ ОД ИНТЕРНЕТ ОБЈАВИ) • Рускиот напад започна, како што беше предвидено, главно со удари со артилериско оружје. 24 часа подоцна, воздухопловните сили и морнарицата на Украина престанаа да постојат. Во оваа почетна фаза, неколку украински единици беа директно ангажирани. • Најголемиот дел од нацистичките сили се во Донбас и на силите на LDNR им требаа неколку дена да ја пробијат нацистичката одбрана, но на крајот тие го

Скот Ритер

Како што продолжува руската инвазија на Украина, светот се прашува која е причината зад таквиот жесток чин. Проукраинската толпа изнесе наратив конструиран околу самоподдржувачките теми на ирационалност од страна на рускиот претседател, Владимир Путин, и неговите фантазии по Студената војна за воскреснување на поранешниот Советски Сојуз. Овој наратив игнорира дека, далеку од тоа дека постапува по каприц, рускиот претседател работи од книга за игри што ја иницираше уште во 2007

Крум Велков

РАЗГРАНИЧУВАЊЕ Русија ги отвора картите. Овде не се работи само за декларативна желба, туку за реален проект за ослободување на Европа од англо-американскиот геополитички режим. Досега ваква јавна изјава немало од толку високо место. Зад ова секако стои план. Кој не сфаќа дека конфликтот во Украина е всушност фундаментално сочелување на двата основни геополитички и цивилизациски принципи (плус Кина), тешко можеме да му објасниме. Америка ќе биде принудена да се

Војна против Антицивилизацијата

Aleksandar Dugin: Ovo nije rat protiv Ukrajine Ovo nije rat sa Ukrajinom. Ovo je konfrontacija sa globalizmom kao integralnom planetarnom pojavom. Konfrontacija na svim nivoima – geopolitičkom i ideološkom. Rusija u globalizmu odbacuje sve – unipolarnost, atlantizam, s jedne strane, i liberalizam, antitradiciju, tehnokratiju, Veliko resetovanje, jednom rečju, s druge. Jasno je da su svi evropski lideri deo atlantističke liberalne elite. I zaratili smo sa njom. Otuda njihova prirodna reakcija. Rusija je

Импресивна воена операција

Анализа како воен експерт без да навлегувам во суштината на конфликтот. За да не бидам разбран погрешно. Секоја војна е трагедија и ужасно дело. Но војната е продолжување на политиката, но со други средства. Од воен аспект, сведоци сме на импресивна воена операција од 21 век во реално време, спроведена на стратешко, тактичко и оперативно ниво. Армијата на Руската Федерација врши демонстрација на својата моќ на сите нивоа, налик на

Томче Ширков

Косово, Донјецк & Луганск. 👩‍⚖️👩‍⚖️🧑‍⚖️👨‍⚖️ Косово и Метохија (официјално име) е територија на Р.Србија која NATO алијансата ја освои и отцепи од Србија со воена интервенција, попрецизно освојувачка воена операција-бомбардирање и ракетирање на Југославија со 198 авиони, 1170 наведувачки проектили и забранети касетни бомби со осиромашен ураниум. Со директно учество на САД и 11 воено најразвиени земји во светот. Соодносот на силите на терен бил 250 :1. При оваа воена

Nikada se ne smije dopustiti da se mir vrati

🔺 O Rusiji i Ukrajini i cijeloj ovoj situaciji nisam htio ništa pisati ali sam pratio zbivanja koja su se odvijala tijekom zadnjih tjedana pa evo sada malo i o tome. Pošto se korona bliži jednom djelomičnom kraju – mada ne popuštaju skroz jer, ( u pozadini se još uvijek radi na cijepljenju i uvođenju novih cijepnih grupa naime djece od 5-12 godina) kancelar savezene Republike Njemačke – Scholz bez

Не клекнувам да се извинам

Колонијалните сили од средината и вторaта половина на минатиот милениум В. Британија, Франција, Холандија, Белгија, Шпанија, Португалија…, а како нивен главен наследник САД, се нациите и државите кој го измислија, упражњаваа и до максимум искористија робовладетелството. Робовладетелството е фашизам по дефиниција, каде имаш “убер” раса на владетели и оние “унтерменш” кои не се луѓе ами стока. И сега, во 21-век, фудбалот на “Островот” ги малтретира сите низ светот да клекнуваат

За гнидите предавнички

Конечно го гледав “Заспиј ако можеш” на Алфа ТВ со Горан Момироски и Драган Милосављевиќ со фамозните тројца гости Ivica Bocevski, #VladimirMilcin и Branko Geroski Тројцата сигурно се спрегнати од некоја амбасада со цел да покажат дека без разлика на разликите, различните мислења и минатите грешки кои секој поединечно ги има направено на штета на државата и Македонскиот народ, обедунување на грѓаните, односно на народот на Македонија е преку потребно.