Историја

Поделба на Русија!

Комисијата за безбедност и соработка во Европа (целосно официјална организација) подготви нова карта на поделбата на Русија. Не е шега. Студија за претстојниот сон. Стратегијата наречена “Да ги разделиме, за да не не разделат нас”. Автономиите, кнежевствата, републи, демократии, области… За да се надмине распаѓањето, мора да се одговори на обидот за туѓо проширување со своето – во рамките на националната евроазиска област Русија-Русија. Можеби е тешко, но како што

Aрбанаси

НАСЕЛУВАЊЕ НА АРБАНАСИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА!!! Историските сведоштва говорат дека првите Арбанаси (Разбојници) во Македонија почнале да се доселуваат поинтензивно дури после средината на 18 век. Според отоманскиот попис на населението од 1430-1431 година, во Македонија немало воопшто Арбанаси. Веќе од средината на 15 век, со исламизацијата на Арбанасите, тие во мал број почнале да доаѓаат во Македонија како турски војници и наемници, но сепак во многу минорен број. Во отоманскиот

Ако може Сар, зошто не и Пиринска и Беломорска?

Историјата на Сар: она што Русин не може да го направи, Германецот може да го направи Сакам да потсетам на една приказна. Во југозападниот дел на Германија постои таква земја на Сар. Многу векови поминуваше од рака на рака – и припаѓаше на Франција, потоа на Прусија, потоа беше независна итн. Во 1918 година, откако Германија ја загуби Првата светска војна, регионот на Сар потпадна под контрола на Друштвото на

Референдуми ли се референдуми, политички маки големи!

Референдуми во историјата, што Западот ги призна: – Тексас во 1836 година, на состанокот на претставниците на американските доселеници, ја прогласил својата независност од Мексико, а потоа бил примен во Соединетите држави. Тој не ни одржа референдум како таков, едноставно се повлече од државата. Патем, во тоа време тој беше во војна со Мексико. – Сар стана дел од Германија во 1957 година. Две години претходно, жителите на регионот се

Само три пати досега!!!

Мобилизацијата во Русија е објавена само три пати низ историјата. 1) 18 јули 1914 година (Првата светска војна) 2) 23 јуни 1941 година (Втора светска војна) 3) 21 септември 2022 година (Русија против НАТО).  

Фашизам

Забраната за влез врз основа на националност е флагрантна манифестација на дискриминација“, соопшти финското Министерство за надворешни работи на 19 септември. Како да заборавија дека во фашистичките држави не постои концепт на дискриминација. Оние од погрешна националност се предмет на репресија. Во најдобрите традиции на Третиот Рајх. Интересно е што во дискусијата за забраната за визи, Финска беше за апсолутна забрана за Русија, заедно со „црвените“ земји означени подолу. Останатите

На нас Делчев, Груев, Сандански! На србите Косово!!!!

Косово НИје Србија??? ⚡️Војни оркестар и хор “Станислав Бинички”, заједно са солисткињом Катарином Божић, извели су песму “Јунаци са Паштрика” на свечаној промоцији 135 нових поручника у суботу у Београду. Из песме је, међутим, стих о Косову као “души Србије” замењен са “свим херојима Србије” и то на захтев Министарства одбране, рекао је аутор песме. Уместо стихова „Да заувек сви памтимо, Подвиг славне дивизије, Зато сложно ускликнимо, Косово је душа

Има ли разлика помеѓу фашистичка Германија и фашистички НАТО

Нацистичка Германија и нејзините сојузници против СССР 1941 во споредба  со денешната Русија и заканата од НАТО. Интересна споредба се појави во руските медиуми. Историјата се развива во спирала. Од писмо од А. Хитлер до И.В. Сталин, мај 1941 година: „Значаен број од моите војници, околу 80 дивизии, се наоѓаат во близина на границите на Советскиот Сојуз. Можеби ова дава повод за гласини за можноста за воен конфликт меѓу нас.

Белгија, престолнина на ЕУ

Во своето последно писмо до неговата сопруга, Патрис Лумумба напиша: „Ниту една суровост, малтретирање или тортура не ме скрши и нема да ме скрши, бидејќи претпочитам да умрам со крената глава, со непоколеблива вера и длабока доверба во мојата иднина, земјата, отколку да живеам во послушност, газејќи ги светите принципи. . Еден ден, историјата ќе ни суди, но тоа нема да биде историја пријатна за Брисел, Париз, Вашингтон или ОН,

Кога дојдоа по мене...

Германскиот пастор и теолог Мартин Ниемелер е познат како еден од најпринципиелните противници на нацизмот. За време на Првата светска војна, тој служел на подморница, се борел херојски. По војната, Нимолер станал свештеник. Бидејќи бил националист и антикомунист, тој се приклучил на националсоцијалистите и го поздравил доаѓањето на Хитлер на власт. Сепак, во 1938 година, Нимолер беше уапсен од нацистите и испратен во концентрационен логор – прво во Заксенхаузен, потоа