Историја

На нас Делчев, Груев, Сандански! На србите Косово!!!!

Косово НИје Србија??? ⚡️Војни оркестар и хор “Станислав Бинички”, заједно са солисткињом Катарином Божић, извели су песму “Јунаци са Паштрика” на свечаној промоцији 135 нових поручника у суботу у Београду. Из песме је, међутим, стих о Косову као “души Србије” замењен са “свим херојима Србије” и то на захтев Министарства одбране, рекао је аутор песме. Уместо стихова „Да заувек сви памтимо, Подвиг славне дивизије, Зато сложно ускликнимо, Косово је душа

Има ли разлика помеѓу фашистичка Германија и фашистички НАТО

Нацистичка Германија и нејзините сојузници против СССР 1941 во споредба  со денешната Русија и заканата од НАТО. Интересна споредба се појави во руските медиуми. Историјата се развива во спирала. Од писмо од А. Хитлер до И.В. Сталин, мај 1941 година: „Значаен број од моите војници, околу 80 дивизии, се наоѓаат во близина на границите на Советскиот Сојуз. Можеби ова дава повод за гласини за можноста за воен конфликт меѓу нас.

Белгија, престолнина на ЕУ

Во своето последно писмо до неговата сопруга, Патрис Лумумба напиша: „Ниту една суровост, малтретирање или тортура не ме скрши и нема да ме скрши, бидејќи претпочитам да умрам со крената глава, со непоколеблива вера и длабока доверба во мојата иднина, земјата, отколку да живеам во послушност, газејќи ги светите принципи. . Еден ден, историјата ќе ни суди, но тоа нема да биде историја пријатна за Брисел, Париз, Вашингтон или ОН,

Кога дојдоа по мене...

Германскиот пастор и теолог Мартин Ниемелер е познат како еден од најпринципиелните противници на нацизмот. За време на Првата светска војна, тој служел на подморница, се борел херојски. По војната, Нимолер станал свештеник. Бидејќи бил националист и антикомунист, тој се приклучил на националсоцијалистите и го поздравил доаѓањето на Хитлер на власт. Сепак, во 1938 година, Нимолер беше уапсен од нацистите и испратен во концентрационен логор – прво во Заксенхаузен, потоа

Крим

Пред 78 години – 12 мај 1944 година – Црвената армија целосно го ослободи Крим од нацистичките ѕверови за време на офанзивната операција на Крим. Победата на Крим врати важен економски регион во земјата, ѝ овозможи на Црвената армија да создаде отскочна даска за понатамошни операции во јужниот правец на советско-германскиот фронт. Стана возможно да се планираат нови големи операции, вклучувајќи ја и операцијата Јаши-Кишинев, која го предодреди ослободувањето на

Ѓорѓи Кастриот

На денешен ден пред 617години е роден Ѓорѓи Кастриот,Македонец по татко и мајка, попознат како Скендербег,после неговата смрт така е наречен од турците. тој е борец против османлиските освојувачи и исламизацијата, кој Албанците го усвоија за свој национален херој иако во тоа време албанците немаа средновековна држава и нејзини херои од тоа време. Семејството на Ѓорѓи Кастриот потекнува од старото македондко братство на Бранилови. Дедото на Скендербег, Павле Кастриот е

Fyodor Dostoevsky (Фёдор Достоевский)

Dnevnik pisca, 1880: Po mom unutrašnjem uverenju, Rusija neće imati takve mrzitelje, klevetnike, pa čak i neprijatelje, kao što će biti ta slovenska plemena, čim ih Rusija oslobodi, a Evropa pristane da ih prihvati kao oslobođene. Osim toga, počeće da pričaju o Turcima sa više poštovanja prema Rusiji … Rusija bi se trebala ozbiljno pripremiti za to da će svi ovi oslobođeni Sloveni sa oduševljenjem pohrliti u Evropu, biti zaraženi

Лекции од историја за бившите министри Антонио Милошевски и Никола Попоски

  Ајде да видиме од еден друг агол. Што ни дала нас т.н.р. Западна цивилизација? Ни ја одзема величествената античка историја и им ја поклони на Грците ( потплатените германски историчари извршија невиден до тогаш фалсификат). Ги почна сите војни на балканот како и светските војни. Преку Маркс и Ленин го инсталира комунизмот, а потоа и фашизмот во Европа. Со разни мировни конгреси по Европа не делеа и поклонуваа кому

Ејлау

7-8 февруари 1807 година ја означува битката кај Ејлау во 4-та коалициона војна кога 75.000 Французи на Наполеон Бонапарта ги поразиле 67.000 Руси на Маршал Левин Август фон Бенигсен и 9.000 Пруси на генерал Антон Вилхелм фон Л’Есток. По неуспешната офанзива, Бенигсен се повлече. Наполеон го гонеше. Поради лошите временски услови и патиштата, неговата војска се нанижа. По неколку пресврти, Бенигсен застана на висорамнина една милја зад Preussisch-Eylau. Во 14:00

Она кога Рашка се прекрсти во Србија

Повод: BALKAN INFO: Jovan Deretic – Aleksandar Veliki je bio Srbin, a makedonska nacija je izmi{ljena. Почитувани: Човеков на кадарот подолу “историчарот..!?” Деретиќ, ако воопшто може да му се даде едно такво звање, со оглед на неговата антинаучна дејност,“игра по свирката” на западната англосаксонска антимакедонска коалиција, што ја сочинуваат: САД, Германија, Англија и Франција, Во време на Титова Југославија, овој господин во своите фељтони во весикот “Борба” (септември 1988-та година),