Историја

СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ КАЈМАКЧАЛАН (обновено III)

Еве го комплетниот список од 32 луѓе и фирми, а во долниот текст од објавата и сите досегашни текстови, за оние што донирале за поставување спомен обележје на Кајмакчалан. За сите заинтересирани, податоците се на флаерот. Сите донатори ќе бидат напишани и ставени во временска капсула и положени во темелот на споменикот, за некои идни генерации да знаат кој МАКЕДОНЦИ си ги чествувале своите загинати предци. Тодор Стојчевски Цветковски Петре

И АМБАСАДОРИТЕ ГИ УБИВААТ, ЗАРЕМ НЕ?

За време на должност, денеска во Анкара е убиен рускиот амбасадор Андреј Карлов. Со внимание ги следам домашните и странски “мејн стрим“ медиуми за начинот како ќе ја третираат оваа тема. Да видиме кој од домашниве политичари ќе изрази сочуство. Јас, иако не-политичар, веќе го сторив тоа. Да споредам. Седум (7) амбасадори на САД се убиени додека биле на својата должност. Плус на двајца им паднал авионот. – Кристофер Стивенс

СПОМЕНИК на МАЧНИК

Започнав со процедура на поставување на спомен обележје на врвот Мачник (турцизам Кајмакчалан) на планината Ниџе. Овој врв бугарите си го нарекуваат “Борисов град“, а србите “Порта на слободата“ или “Праг на татковината“. Сметам дека Македонските историчари треба да поведат иницијатива за именување на овој врв така како што го нарекувале со векови Македонците што живеат таму – МАЧНИК. Со Божја помош до идното лето на законски начин би било