Забава и Мода

МАРКО ТАНАСКОВИЋ: „Џокер“ брише границу између добра и зла

У данашње време изобиља интернет стриминг опција за забаву и опште презасићености медијским садржајима, као да смо се навикли да филмови долазе и пролазе у мултиплексима без регистровања било каквог друштвеног одјека и шире расправе. Телевизијске серије су, мало-помало, од почетка 21. века, преузеле на себе улогу социјалног барометра и водеће приповедачке форме наше епохе. Ако су некада, а нарочито током 70-их година прошлог века, људи у комплексним, култним остварењима

Анализа за фијаското наречено "Врба" на Милчо Манчевски

‪ВО МАКЕДОНИЈА ФИЛМОТ СТАНА ЖИВОТ Неколку збора за “машката Врба” на Манчевски: -филмот е нешто што македонскиот гледач не сака да го види на филм бидејки му е реалност фалеше само уште сликата за македонското здравство; ‪-претерано реален и суров како животот овде во Македонија филмот е живот, а не филм, гледањето е тежок удар на чувствата на Македонецот; ‪-самобендисаност од типот “Хичкок” со постер потпис на авторот на реклама

Алекс Џонс

За сите оние од Македонија, кои као нешто мислат дека разбираат од медиуми, еве им пример на каде е отидено со медиумското влијание во светот. Нашиве, се колнат во Америка, ама се зацементирани во Севернокорејски систем на мејн стрим медиум. Алекс Џонс, дами и господа: https://www.facebook.com/watch/?v=408595570033686    

Свињевац и Величковски V.S. Рамна земја

Двете емисии се стартувани во ист термин. Вчера навечер, петок 25-ти. Едната емисија е на Телевизија нацинален концесионер, со 100-тици вработени, спонзори и сл. Втората емисија е направена од тројца со еден гост. Во Алфа гостуваат промашени пуноглавци. Кај Миленко гостува човек со свој став и свои размислувања. Па така, истото маџарско уље, нов директор, уште понова уредничка – резултат ист каки кај Љупчо НБА Николовски, односно и како кај

Алан Форд

. . 1. ‘Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi.’ 2. ‘Nije važno sudjelovati, važno je pobijediti.’ 3. ‘Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti.’ 4.’Tko spava nije budan.’ 5. ‘Naoružaj se i bježi.’ 6. ‘Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega.’ 7. ‘Ako želite pobijediti u trci, morate prvi proći kroz cilj.’ 8. ‘Ne predaj se nikad, osim kad moraš.’ 9. ‘Alane, bjež’mo, njih je

Одјеци и реаговања

Tom Che Shirkov: Ирена Радовановиќ да не ти се случило друг пат да ми бришеш коментари…цензура на вистината нема! Ако сакаш да се гребеш  греби си се слободно без мене. Ако сакаш да бидеш колаборационист и соработник на Сорос и тоа добро, можеш слободно да ме блокираш, тоа е установена пракса на конвертити и северџани, те сите интолерантни на вистината. И немој вистината и ноторните факти да ги нарекуваш дрскост и

(ПО)УКА за Маниќ

На Дикемата ба Таљо, Цветин постира на ФБ: Бобан Нонковиќ на постот прашува: – “А, Цветин, да потсетеше како тој новинар се однесуваше во таа супер-комисијата на ААВМУ пред изборите на 11.12.2016 г., во која бевте заедно, а која сатрапски ги казнуваше само медиумите кои не известуваа во корист на СДС”? На што Цветин одговара: – “Трпе задоцни со почетокот на работата во ад хок комисијата бидејќи беше во Хрватска