Географија

КОЈ УСПЕАЛ ДА ЈА ИЗМЕРИ ГРАВИТАЦИЈАТА? НИКОЈ.

Уште едно толкување на дилемата дали Земјата е рамна. На англиски и со гугл транслејт. There are two forces on Earth that can move objects by attraction: one can be observed, measured and reproduced, the other is “gravity”. Electromagnetism does not depend on a specific size, can be tested in any environment, and even a simple magnet is material evidence. Newton said that for every action there is a reaction.

РАМНА ПЛАНЕТА

“Битката“ помеѓу аргументите на застапниците на теориите за рамна или топчеста планета е во основа борба помеѓу дарвинистите и креационистите. Тоа е битка помеѓу оние што мислат дека сме ексепшнл, божја дарба, единствени, битни, важни, со причина створени (креационисти)…, и оние од другата страна што сметаат дека сме минорни, небитни, потрошливи односно робови (дарвинисти). Дволично е да се оди во црква, верува во Бога – а да се смета дека

НАУЧНО

За оние што сакаат да се занимаваат со ДИЛЕМИ околу можните теории (на заговор) за рушење на стереотипното знаење и наука, еве еден досега необјавен податок во Македонија. Благодарам на Ѓорги Маркоски кој ми посочи вакво нешто. Значи ова не е за затупени Герисовци, соросписии и соропсиски нифоманки… Ова е за луѓе што сакаат да читаат и да проверуваат. Во светот покрај GPS за масовна употреба, за посериозните лоцирања и

#НеписменаПаникаБе

Искрено, не знам кој е сопственик на порталов, ниту автор на текстот. Но, тоа не е ни битно! Битно е дека, треба ретроактивно да се врати во забаваче, па да почне да учи да чита и правилно да толкува зборови. Јас знам дека е атрактивно да го споменеш зборот/името Миленко. Веднаш имаш читаност, кликаност, лајкуваност, шеруваност… Па затоа ако, нека ми го споменуваат имато кога сакаат и колку сакаат. И

МАГЛА

Кога соросоидите и исфрустрираните пропали сдсмовци имаат магла во главата, тешко може да им се обајсни за маглата во Скопје. Затоа, ова не е текст за нив, ами за оние што резонирааат неоптеретено политички. Магла во Скопје, како метеоролшки феномен, имало од секогаш. Јас разбирам дека има народ што прв пат видел авион пред некоја година, или е со тазе лична карта од Скопје, но магла во Скопје и Скопската

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВИ

I’ve always considered the head statues on Easter Island to be a great wonder of the world; however, I’ve never actually thought to learn more about them. In fact, I’ve been referring to them as “the head statues” my entire life, but they are actually called Moai! The Moai were carved by the Rapa Nui people between 1250 – 1500 CE. Up until now, it was believed that, although impressive

КОЛКУ СМЕ МАЛЕЦКИ

Варуфакис, Меркел, Ципрас, Нуланд, Бејли, Груевски, Заев, Мамиќ, Колинда… Ма уствари, кои се овие? Кој сме ние? Каде сме сите заедно? Зрнце во песокот на сите океани се сонцата???!!! А, планетите, бе? http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/514485/KOLIKO-SMO-ZAPRAVO-MALI-Evo-kako-Zemlja-izgleda-u-odnosu-na-ostatak-svemira

НОРВЕШКА

Bends, wildlife and spectacular scenery are the ingredients that transform an Atlantic road trip in one of the most beautiful experiences in your life! The 8.3 km long Atlantic Ocean Road is connecting the cities Molde and Kristiansund, urban centers of the region located in the fjords of western Norway. The road starts approximately 30 miles southwest of Kristiansund and ends 47 miles north of Molde, Mediafax. The road winds