Blockbuster

Blockbuster

Напуштен Блокбастер, непозната локација.

 

Кратка историја на подемот и падот на медиумскиот гигант и последователното преземање на Нетфликс.

 

Речиси две децении, Блокбастер беше место каде што се случуваше во петок навечер за семејствата ширум светот. Во својот врв имаше 9.000 продавници. Меѓутоа, до 2010 година таа банкротираше. Па, што се случи со гигантот за изнајмување видео?

 

Во 1997 година, Рид Хестингс, идниот основач на новата компанија наречена Нетфликс, отишол во продавница за филмови за да го врати филмот „Аполо 13“ и бил погоден со доцнење од 40 долари. Овој инцидент, меѓу другите, ја поттикна неговата идеја за Нетфликс.

 

До 2000 година, кога Нетфликс сè уште беше во повој, Хестингс одлета во Далас за да му предложи партнерство на извршниот директор на Блокбастер Џон Антиоко и неговиот тим. Идејата беше Нетфликс да го води брендот на Блокбастер онлајн, додека Блокбастер ќе го промовира Нетфликс во своите продавници. Сепак, Хестингс беше насмеан надвор од собата.

 

Десет години подоцна, Блокбастер беше без бизнис, а Нетфликс сега вреди над 200 милијарди долари. Лесно е да се запрашаме што мислеше Антиоко, но одговорот не е толку едноставен.

 

Антиоко, извршниот директор на блокбастер, беше компетентен извршен директор кој ги удвои приходите на компанијата за време на неговиот мандат. Во времето кога Хестингс се приближи до Блокбастер, тој имаше илјадници малопродажни локации, милиони клиенти, огромни буџети за маркетинг и ефикасни операции. Блокбастерот доминираше во конкуренцијата, додека Нетфликс беше само блиц на радарот.

 

Сепак, имаше голема слабост во моделот на Блокбастер што не беше јасна во тоа време – доцните такси. Блокбастер заработи огромна сума пари од доцните такси во неговите продавници ширум светот. Се покажа дека казнувањето на нејзините патрони е нејзината Ахилова пета.

 

Нетфликс, од друга страна, би можел да ги намали малопродажните локации, да ги намали трошоците и да понуди многу поголема разновидност на наслови. Клиентите можеа да се претплатат наместо да изнајмуваат и можеа да гледаат видеа онолку долго колку што сакаат без да се грижат за враќањето. Кога Антиоко и компанијата го сфатија ова, веќе беше доцна.