5 ПРИЧИНИ ЗОШТО ПУШЕЊЕТО ПУРА Е РЕЛАКСИРАЧКО

5 ПРИЧИНИ ЗОШТО ПУШЕЊЕТО ПУРА Е РЕЛАКСИРАЧКО

Прилично често прашање поставено на пушачите на пури – зошто го правиме тоа? Зошто да пушите пура наместо цигара?

Може да има повеќе причини зошто некој може да одлучи да посегне по пура над цигара. Можеби само повремено имате желба да пушите и сакате повеќе од вашата цигара, можеби сакате да имате нешто дополнително посебно за пушење за некоја посебна пригода, можеби навистина не ви се допаѓа вкусот на цигарите или можеби само сакате да пробате нешто малку поинаку.

Без оглед на причината да ја пробате вашата прва пура, еден од најчестите одговори зошто продолжуваме да ја пушиме, е дека пушењето пура може да биде многу смирувачко и релаксирачко искуство – особено кога ќе се спореди со пушењето стандардна цигара.

Но, која е разликата? Зошто луѓето генерално сметаат дека пушењето пури е релаксирачко?

Еве 5 можни причини:

1. Со оглед на тоа што на стандардна цигара вообичаено им се потребни само неколку минути за да се пуши, на пурите може да им бидат потребни некаде помеѓу 30 минути и 2 часа за пушење, во зависност од големината. Овој пат може да се искористи како време далеку од инаку хаотичен или напорен начин на живот, или како лесен изговор да ги ставите нозете во вашата омилена фотелја и да уживате во чаша од вашето омилено…нешто. Пушењето на една цигара едноставно не дозволува ваков вид на опуштање.

2. Многу пушачи ќе изберат да уживаат во омилената пура во ретки моменти на одмор. Нема ништо слично како да се вратиш дома по исцрпувачкиот ден на работа и да се препуштиш само малку. Слично како ладно пиво, пурата може да послужи како виновно задоволство на крајот од долгиот ден.

3. Медицински гледано, пушењето пури го снабдува телото со никотин, кој е познат хемиски релаксант. Просечната пура содржи помеѓу 100 и 200 mg никотин, во споредба со 10 mg по просечна цигара. Што значи дека ќе треба да испушите 10 до 20 цигари за да ја добиете истата количина на релаксант како една пура.

4. Многу луѓе кои пушат пури ќе го сторат тоа само како ретко задоволство во посебна прилика или како награда за личен успех – можеби како алтернатива, или како додаток на чаша шампањ или квалитетен скоч. Ова создава поврзаност помеѓу среќните времиња и пушењето пури, а пушачот потоа се потсетува на овие убави моменти секој пат кога ќе се препушти на својата омилена пура.

5. Пурите имаат добар вкус! Така е, едноставните задоволства честопати даваат најголема удобност. Уживањето во пура над цигара чисто поради вкусот е многу вообичаено, и секако додава на релаксирачко искуство. Дополнително на овој факт е дека вкусот на пурите има многу суптилност, слично како кафето, виното или жестоките пијалаци, а можноста да се детектираат овие суптилни разлики само по себе е многу наградувачка.

Се разбира, има многу повеќе причини; оваа листа е далеку од сеопфатна, но се надеваме дека ќе фрли малку светлина врз тоа зошто некој може да смета дека пушењето пура е релаксирачко искуство.