Роберт Амстердам

Роберт Амстердам


Веројатно не е добро да се искористи времето за да се одговори на корисниците на Твитер како што се @officejjsmart @JayinKyiv et al.,
но овие луѓе едноставно не ја кажуваат вистината. Лагите и нечесноста понекогаш треба да се соочат наместо да се игнорираат. Јас не сум „другар“ на Такер Карлсон. Оној пат кога сум разговарал со него беше за време на тоа интервју.

Можеби треба да го погледнете интервјуто и да ми кажете што е толку проблематично.
Како што му кажав јасно: „Не носам вода за Путин, забранет ми е влез во Русија, бранев еден од неговите најголеми непријатели“. Јас не сум одговорен за што и да прави или каже Карлсон и секако не се согласувам со сите негови ставови, особено со неговата одбрана на Путин.
Ве молиме, идентификувајте еден пример, некогаш, кога сум ја бранел или застанал на страната на Москва. Тоа никогаш не се случило.

Јас навистина го претставувам Новински, кој е украински државјанин. Украинските санкции против него се правно дефицитарни, категорично лажни и служат како параван за кражба на неговиот имот. Но, тоа не е ништо во споредба со извонредното уништување на неговите бизниси во Мариупол предизвикано од оваа ужасна војна.
Тој е против оваа војна, ООК е против оваа војна, а јас сум против оваа војна – а сепак овие пропагандисти постојано ми кажуваат дека некако сум „руски агент“.
Но, што велам дека е многу различно од изјавата на ОН за 8371?
Или Генералниот синод на Англиската црква?
Или Форум 18? Дали сите тие се „руски агенти“?
Тоа е нивото на налудничави теоретичари на заговор со кои се занимаваме овде. Предлог-законот 8371 е гнаса што ги прекршува сите стандарди за човекови права. Тоа е буквално неодбранливо, поради што тие одбиваат да го споделат од Венецијанската комисија и имаат за цел да го пробијат низ законодавниот дом без никој да може да дебатира за тоа.

Никогаш не сум претставувал погрешно кој сум, кој претставувам и што сакаме да постигнеме, и секогаш го водев моето застапување во целосна согласност со законот.
Вие сте тие што постојано погрешно претставувате и давате лажни тврдења, навивате за рации и апсења на новинари, навивате за непријатни експропријации, толпи што ги кршат вилиците на свештениците и не успевате ни да се обидете да објасните зошто на Украина и треба нацрт-законот 8371, зошто е тоа неопходно е да се забрани религија со авторитарна ревност слична на онаа на кинеското задушување на Ујгерите.
Ако тоа е навистина вашето верување, убедете не. Она што не успевате да го видите е дека ова однесување не и помага на Украина, обидот да се сокрие со користење на изговорот за Русија не и помага на Украина. Запирање на вознемирувањето на ООК, почитување на човековите права и слободата на вероисповед и подигање на нашите очекувања Украина да биде слободна и демократска земја на владеење на правото дури и во време на војна – тоа е она што и помага на Украина, и јас сум за тоа. Овозможувањето на беззаконието го прави спротивното.

Автор :
Роберт Амстердам – адвокат за човекови права од САД