ПАТОН

ПАТОН

Надвор од култниот говор на отворањето на Џорџ С. Скот, дали Патон е навистина добар филм?

„Паттон“ освои 8 награди на Оскар, што е прилично добро достигнување. И децата на Патон плачеа гледајќи го филмот. Ќерката на Патон, Рут Елен, рече дека начинот на кој Скот ја направил „бесмислената насмевка“ на нејзиниот татко билa запрепастувачкa.

Насмевка насочена кон Монтгомери

 

Најдобар актер

 

„Паттон“ има добро поставено три чина и создава одредена драматична напнатост додека оди заедно. Патон пристигнува во Тунис и се е хаос. Еден од помошниците вели дека загубите биле „40 тенкови и 25 самоодни пушки, илјада осумстотини мажи“…

 

Во реалноста, Армијата на САД имаше одреден првичен неуспех поради неисправни распоредувања наредени од британскиот генерал Андерсон. Германските напади набрзо беа спречени и тие не влегоа во ниту една од огромните депонии за снабдување што беа поставени. Потоа директно на сцената каде што германските авиони го нарушуваат состанокот на Патон со AVM Coningham.

 

Конингмам беше одличен офицер и заврши одлична работа со пустинските воздухопловни сили.

 

Ајк ги испрати генералот Спац и А.М. Тедер во штабот на Патон. Патон, Спац, Тедер, Бредли и други беа на состанок кога неколку FW-190 полетаа по улицата фрлајќи бомби и тепајќи. „Како ѓавол успеа да го исценираш тоа? или Спац или Тедер рече. Патон навистина рече дека „ќе им даде медал на тие нацистички суббити ако може“.

 

Некои големи биографии на Патон не го спомнуваат тоа, но „Армија во зори“ од Рик Аткинсон забележува дека Патон навистина истрчал надвор и пукал кон германските авиони.