БОТОВИ И ДУХОВИ “НОВИНАРИ“

БОТОВИ И ДУХОВИ “НОВИНАРИ“

Новинари од АИ – духови: позади пропагандна кампања против Катар, сенката на Обединетите Арапски Емирати
https://www.marianne.net/monde/proche-orient/ia-et-journalistes-fantomes-derriere-une-campagne-de-propagande-anti-qatar-lombre-des-emirats-arabes-unis
Антоан Шампањ и quesак Дуплеси на 28.09.2020

Лажните новинари произведоа десетици написи насочени кон оцрнување на Катар. Вистинските весници паднаа на тоа и продолжија со своите пишувања. „Маријана“ ја водеше истрагата и ја виде шепаta на Емиратите позади оваа елаборирана рака.

Речиси една година, 19 лажни новинари напишаа повеќе од 90 статии во 46 весници и веб-страници. Заедничка нишка низ многу од овие трудови е тоа што тие ги фалат Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) и го оцрнуваат Катар, како во овој напис со суптилен наслов „Катар го дестабилизира Блискиот исток“. Некои исто така ги напаѓаат политиките на Турција, Иран, Кина или Фејсбук.
Операцијата беше добро завршена. Профилите на лажните новинари или геополитички специјалисти тврдат дека имаат брилијантни кариери. Беа поставени лажни профили на Linkedin за да им се даде значење на „авторите“. Две веб-страници што ги хранат главно овие духови “колеги“ беа создадени дури за таа пригода, „Арапското око“ и „Персија сега“. Иронично, првиот тврди дека се бори против искривување на информации. Но, пред сè, 46 автентични медиуми се измамени. Конзервативни американски веб-страници и списанија како што се „Вашингтон егзаминер“, „Пост милениум“, „Американски мислител“ или „Национален интерес“, но исто така и „Jerusalemерусалим пост“, „Азија тајмс“ или „Саут Кина морнинг пост“. Нема француски медиуми во оваа листа.
Како и да е, центристичката француска сенаторка Натали Гулет, голема пријателка на Саудиска Арабија, сподели еден од овие написи на Лин Нгуен. Во еден нејзин труд, псевдо-новинарот предизвикува „манипулации со класични весници и социјални мрежи“ од „Хонг Конг до Персискиот залив“! Насловот на овој напис, кој таа успеа да го објави на сајтот AsiaTimes.com, беше особено предизвикувачки: „Дезинформациите стануваат алатка на меката моќ“. Не можеше подобро да се каже … Земајќи го примерот на демонстрантите од Хонг Конг во нивната борба против Пекинг и отиде дотаму што ги цитираше Репортери без граници, Лин Нгуен веднаш се здружи со демократите од сите слоеви на животот. Потоа може да ја одвитка својата поделба над земјите од Заливот. И, пред сè, на заколнатиот непријател, тоа е Катар, кој би објавувал деликатни информации за Обединетите Арапски Емирати. Преку изобличување на информациите, објаснува таа, „Катар може да помине како либерален рај во морето на конзервативни и регресивни режими, а другите земји можат да спроведуваат архаични закони користејќи погрешни, а во некои случаи и комплетно измислени информации“.

СЛЕДЕЈКИ ЈА ИГРАТА

Мора да се каже дека статиите се суптилно напишани и дестилирани. Ова е далеку од грубата дезинформација какви што руските „фарми со содржина“, на пример, знаат да произведуваат. Тука, голем дел од геополитичката анализа трае, се чини дека е основана и не се разликува во голема мера од онаа што ја произведоа некои експерти интервјуирани од телевизиски канали … Среде навидум легитимниот метеж, нападите врз Катар, Иран се појавува Турција, која, во смисла на дезинформација, не треба да се надминува. Повеќе иновативни, фотографиите во профилите на лажните новинари беа модифицирани фотографии на постоечки луѓе или слики генерирани од вештачка интелигенција, така што не беше брзо видливо дека станува збор за кражба на идентитет.
Надвор од оваа добро водена пропагандна операција, овој медиумски пијанство го покренува прашањето за процесот на валидација на написите за стручно мислење што се доставуваат до весниците и потоа се објавуваат. Никој од нив не сфатил дека овие „новинари“, „експерти“ или „блогери“ имаат некакво вистинско постоење. Лесно е да се замисли обемот на таквата операција со тим новинари кои надгледуваат збир на текстови измислени со помош на вештачка интелигенција. Вештачката интелигенција сега е способна ефикасно да произведува „новинарска“ содржина за економски теми или спортски резултати. Веќе го користат Newујорк Тајмс, Асошиејтед Прес, Ројтерс, Вашингтон Пост.
Кој стои зад оваа опиеност од светски ранг, откриена од американскиот весник „Дејли бист“? Авторите на овој извртен трик беа многу внимателни. Но, на Интернет успеавме да најдеме траги од можниот спонзор. Тоа е лов на богатство. Имињата и адресите на сопствениците на двете страници создадени за таа пригода, „Арапското око“ и „Персија сега“, одамна се маскирани. Можност што ја нудат компаниите што продаваат имиња на домени на страниците. Но, пред да го скрие својот идентитет, сопственикот на една од лажните веб-страници обезбеди (во 2014 и 2015 година) име и презиме. Веројатно неточно. Почнувајќи од неговото име, Маријана беше во можност да го пронајде своето име на друг домен, за кој овојпат даде адреса во Ајман … во Обединетите Арапски Емирати.
Верификација направена на самото место, тоа е голема куќа со гордост го покажува знамето на земјата.

Истрагата продолжува.

 

За Дудинка, Антоан Шампањ

крај на септември 2020