2022. JE SRUŠILA TRI MITA

2022. JE SRUŠILA TRI MITA

2022. JE SRUŠILA TRI MITA

 

1️⃣ Mit o postojanju međunarodnog prava zauvijek je otišao u prošlost. Pokazalo se da to pravo ne postoji, već postoji samo pravo jačega, i to samo na teritoriju koji on kontrolira. 2022. je pokazala da je moguće, bez ikakvog jasnog opravdanja, čak i bez sankcija UN-a, zamrznuti državne devizne rezerve, čak i ako su one jedne od najvećih rezervi na svijetu, a pripadaju zemlji koja je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta. Moguće je pljunuti na sve sporazume unutar WTO i samovoljno zabraniti članici ove organizacije isporuke raznih roba. Da možete sabotirati plinovod u vlasništvu privatne tvrtke u teritorijalnim vodama neovisne države, a za to nećete platiti ništa.

 

Pokazalo se i da sve međunarodne konvencije, bilo da je riječ o zabrani razvoja biološkog oružja, pravilima postupanja s ratnim zarobljenicima i civilima i sva ostala, kao ni sporazumi kojima su jamci zapadne zemlje, nisu vrijedni papira na kojem su napisani . Pa tako ni sporazumi s nekim uglednim članicama međunarodne zajednice, primjerice s Njemačkom. A i njihov ugled je postao bezvrijedan.

 

2️⃣ 2022. je srušila mit o suverenitetu većine europskih zemalja. Pokazalo se da oni, osim možda Mađarske i Srbije, nisu sposobni voditi nikakvu samostalnu politiku. A to se odnosi čak i na pitanja koja se odnose na njihove temeljne interese. Naime, jedna je stvar povremeno slati male kontingente na drugu stranu svijeta kako bi sudjelovali u još jednom američkom ratu, gdje će svejedno američke bombe i projektili obaviti sav posao, ili glasati u Generalnoj skupštini UN-a, koja još uvijek ni na što ne utječe, a sasvim je drugo ostaviti bez sirovina, energenata i narudžbi vlastitu industriju.

To znači iscrpljivanje vašeg proračuna, izbacivanje vlastitih građana iz posla i pokopavanje vaših izbornih izgleda za budućnost. Danas je Europa upravo to: gomila vazalskih država i državica koje znaju da srljaju u propast, ali se tome ne mogu oduprijeti. Bolno, ali zemlje poput Francuske, Njemačke, pa čak i Italije i drugih, kao što su “neutralne” Austrija i Švicarska, nemaju ni trunke suvereniteta.

 

3️⃣ I na kraju, 2022. je pokazala da je pogrešno promovirati mit o “maloj profesionalnoj vojsci koja će u potpunosti zadovoljiti sve sigurnosne potrebe”. Za lokalne sukobe niskog intenziteta, za koje je izvorno posuđen ovaj model sa Zapada, sa zbijenim brigadama, takva bi vojska mogla biti dovoljna. Ali postoje žarišta gdje Zapad jednostavno neće dopustiti da se ograniči na takve sukobe.

 

Ali ovdje možemo govoriti samo o suverenim zemljama, ne o onima koje moraju slsijediti NATO standarde, osim Turske, koja u tom smislu radi što hoće i ne sluša diktat. Te zemlje idu ka transformaciji vojske u smjeru formiranja organizma koji je u stanju brzo izgraditi punopravne mišiće od ljudi pozvanih iz rezerve, koje će primiti kostur stručnih kadrova. I koliko god svima odgovaralo smanjenje rokova službe i broja vojnih obveznika, taj će se put morati prihvatiti. U suprotnom, prije ili kasnije čovjek mora platiti velikom krvlju za ugodan demilitarizirani život.