ДОГОВОРИТЕ СО БУГАРИЈА, ГРЦИЈА И ТИРАНСКАТА ПЛАТФОРМА СЕ ВОВЕД КОН НОВА БАЛКАНСКА ВОЈНА

ДОГОВОРИТЕ СО БУГАРИЈА, ГРЦИЈА И ТИРАНСКАТА ПЛАТФОРМА  СЕ ВОВЕД КОН НОВА БАЛКАНСКА ВОЈНА

Моментално целата македонска јавност зборува за ветото на Бугарија, а добар дел од неа и за штетните договори со Бугарија и Грција. Веќе помалку внимание се обрнува на Тиранската платформа и на наметнатата двојазичност во Македонија. НИКОЈ НЕ САКА ДА ВИДИ ДЕКА И ДОГОВОРИТЕ И ТИРАНСКАТА ПЛАТФОРМА СЕ ВО СУШТИНА ВОВЕД КОН НОВА БАЛКАНСКА ВОЈНА. СО ДРУГИ ЗБОРОВИ, ТИЕ СЕ ШТЕТНИ НЕ САМО ЗА МАКЕДОНИЈА, ТУКУ ГО ДЕСТАБИЛИЗИРААТ И ЦЕЛИОТ БАЛКАН. ЕДНОСТАВНИОТ ОДГОВОР НА ПРАШАЊЕТО ЗОШТО И ДРУГИТЕ БАЛКАНСКИ ДРЖАВИ СЕ ПРАВАТ НЕДОВЕТНИ ЗА ТАА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈА Е: ЗАТОА ШТО ТИЕ СЕ СПРЕМААТ ЗА ВОЈНА.

Дефинитивно, Пандорината кутија ја отвори Заев и СДСМ со прифаќането на Тиранската платформа за да состави влада. Само што, иако се вика Тиранска, таа не беше составена во Тирана, туку е напишана и донесена таму од САД. Логично на англиски јазик, како што беа напишани претходно Охридскиот договор (2001), а по Тиранската платформа – и Преспанскиот договор. СО ДРУГИ ЗБОРОВИ, „МАСЛОТО“ ЗА БАЛКАНСКА ВОЈНА Е АМЕРИКАНСКО И АНГЛИСКО (да се потсетиме дека англискиот амбасадор Гарет уште во времето на Груевски ја планира кантонизацијата на Македонија: во почеток 7 кантони, а потоа 4), А АНТИМАКЕДОНСКАТА ВЛАДА САМО ЈА СПРОВЕДУВА ТАА ЛИНИЈА.

Со Тиранската платформа од 7 јануари 2017 г. Албанија беше охрабрена да ја бара цела Македонија, а не само западниот дел, кој и беше подарен преку територијалната поделба од 2004 г.

Со договорот со Бугарија од 1 август 2017 г. Бугарија исто така беше охрабрена да ја  бара цела Македонија (претходно имаше планови за поделба меѓу Бугарија и Албанија) врз основа на „заедничка историја“. Со тој договор Македонија е третирана како „втора бугарска држава“.

Со договорот со Грција од 17 јуни 2018 г. на Грција не само што и беше дадена античката македонска историја, но е вметната опција за коригирање на македонско-грчката граница. Во член 3, дел 2 од Преспанскиот договор е запишано: „Секоја од страните СЕ ОБВРЗУВА (верз. моја Ст.Вл.-М.) да го почитува суверенитетот, територијалниот интегритет и политичката независност на другата страна“. Но во следниот дел 3 од истиот член пишува: „Двете страни ЌЕ СЕ ВОЗДРЖУВААТ (верз. моја Ст.Вл.-М) од закани или употреба на сила со намера да се наруши нивната меѓусебна постоечка граница“. Термините „ОБВРЗУВА“ и „ВОЗДРЖУВА“ имаат сосема различна содржина и македонските пишман-правници морало тоа да го сфатат, но тие потпишуваат сѐ што ќе им биде дадено од САД.

НА ТОЈ НАЧИН ПРЕТЕНЗИИ КОН МАКЕДОНИЈА ОФИЦИЈАЛНО ИМААТ И АЛБАНИЈА, И БУГАРИЈА, И ГРЦИЈА. И ТИЕ ПРЕТЕНЗИИ НЕ СЕ САМО КОН ИСТОРИЈАТА, ЈАЗИКОТ И КОН ИДЕНТИТЕТОТ, ТУКУ СЕ ТЕРИТОРИЈАЛНИ ПРЕТЕНЗИИ. ЗАТОА И КАРАКАЧАНОВ ДИРЕКТНО ИЗЈАВИ ДЕКА ЌЕ ПРАТЕЛ ПОЛК ВО СКОПЈЕ. СЛИЧНО ЗБОРУВААТ И ВО ПРИШТИНА И ВО ТИРАНА.

МЕЃУТОА, ДА НЕ МИСЛИТЕ ДЕКА СРБИЈА СПОКОЈНО ЌЕ ГЛЕДА КАКО БУГАРИЈА, АЛБАНИЈА И ГРЦИЈА СЕ ШЕТААТ НИЗ НЕЈЗИНАТА „ЈУЖНА БАНОВИНА“, КОЈА И БЕШЕ ДАДЕНА ПО БАЛКАНСКИТЕ И ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА? МОМЕНТАЛНО СРПСКАТА АРМИЈА Е ВТОРА ПО ВОЕНА СИЛА НА БАЛКАНОТ ПО ГРЦИЈА (ако ја исклучиме Турција).

ОД ДРУГА СТРАНА, МОРА ДА СЕ ЗНАЕ ДЕКА ВО АМЕРИКАНСКАТА БАЗА ВО КОСОВО ВЕЌЕ ИМА 30 ИЛЈАДНА ВОЈСКА СПРЕМНА ЗА ДЕЈСТВИЕ.

НА ТОЈ ФОН Е НЕВЕРОВАТНО КАКО ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА СПИЕ: ПОЗИЦИЈА И ОПОЗИЦИЈА, СИТЕ ПОЛИТИЧКИ ПАРТИИ, НАВОДНИ ПАТРИОТСКИ ЗДРУЖЕНИЈА, ЦЕЛАТА МАКЕДОНСКА ЈАВНОСТ БАРАБАР СО САМОНАРЕЧЕНИТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, НОВИНАРИ, НАУЧНИЦИ. НИКОЈ НЕ ЈА ГЛЕДА ВОЈНАТА, А ПРОДОЛЖУВААТ ДА ПИШУВААТ ГЛУПОСТИ ЗА ПРЕГОВОРИ СО БУГАРИЈА, ЗА ЕУ, ЗА БЕСМИСЛЕНИ ЛИДЕРСКИ СРЕДБИ НА ЛУДАЦИ.

ПОЛИТИЧАРИ И МЕДИУМИ СЕ ТРЕСАТ ЗА „ВИРУСОТ“, ОД КОЈ ЗА ЦЕЛА ЕДНА ГОДИНА УМРЕЛЕ 2 100 ЛУЃЕ (ако воопшто е верно). ДРЖАВАТА СТОИ ЗАТВОРЕНА ЦЕЛА ГОДИНА, А ФИЛИПЧЕ, ЗАЕВ И ПЕНДАРОВСКИ СЕКОЈДНЕВНО ТРЕСКААТ ИДИОТИЗМИ, А НИКОЈ НЕ ГЛЕДА ДЕКА ВО НЕДАЛЕЧНО ВРЕМЕ НÈ ЧЕКААТ НЕ 2 000, ТУКУ БАРЕМ 200 000 МРТВИ. НЕ ОД ВИРУС, ТУКУ ОД ВОЈНА!

ПРАШАЊЕ НА ВРЕМЕ Е КОГА ТРЕТАТА СВЕТСКА ВОЈНА ЌЕ МИНЕ ВО ЖЕШКА, НУКЛЕАРНА ФАЗА, ПО ДОСЕГАШНИТЕ ЛОКАЛНИ ВОЈНИ, КЛИМАТСКИ И БИОЛОШКИ УДАРИ И ОГРАНИЧЕНИ НУКЛЕАРНИ УДАРИ. ДАЛИ МАКЕДОНСКИТЕ ПОЛИТИЧКИ ИДИОТИ НЕ ЗНААТ ДЕКА ЕДНА ОД ВЕРОЈАТНИТЕ ТОЧКИ ЗА ПОЧЕТОК НА ТАА НУКЛЕАРНА ФАЗА Е БАЛКАНОТ, А ОСТАНАТИТЕ СЕ ВО КАВКАЗ, МОЛДАВИЈА И ДОНБАС? СИТЕ ТИЕ СЕ БЛИЗУ ДО НАС. ДАЛИ КРЕТЕНИТЕ НЕ ЗНААТ ДЕКА КАКО ОДГОВОР НА АГРЕСИЈАТА НА САД И НАТО, ВЕЌЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЕКОНОМИЈАТА НА РУСИЈА Е ПОСТАВЕНА НА ВОЕНА ОСНОВА, А ВО МОСКВА ИМА ЦЕНТАР ЗА УПРАВУВАНЕ ВО ВОЕНИ УСЛОВИ?

СЕКОЈ НОРМАЛЕН ЧОВЕК (не политичар-дебил) МОЖЕ ДА НАПРАВИ СМЕТКА КОЈ Е КРАЈНИОТ РОК ЗА ИЗБУВНУВАЊЕТО НА НУКЛЕАРНАТА ФАЗА, АКО СЕ ЗНАЕ ДЕКА СЕКОЈА ЕКОНОМИЈА МОЖЕ ДА ИЗДРЖИ НА ВОЕНА ОСНОВА МАКСИМУМ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ. ПОТОА ЌЕ СЕ СРУШИ. (Појаснување: – воените економии на Германија и Советскиот сојуз во Втората светска војна). РУСКИОТ ВОЕНО ВРЕМЕН РЕЖИМ НЕ Е СЛУЧАЕН, А СЕ БАЗИРА НА РАЗВОЈОТ НА СОСТОЈБИТЕ ВО СВЕТОТ.

НАШИОТ МАКЕДОНСКИ ПРОБЛЕМ Е ВО ТОА, ШТО ВО КЛУЧНИТЕ МОМЕНТИ ОД ПОНОВАТА СВЕТСКА ИСТОРИЈА, ВО МАКЕДОНИЈА ЖИВЕАТ ГЛУПИ ЛИДЕРИ И ГЛУПИ ГЕНЕРАЦИИ: БАЛКАНСКИТЕ ВОЈНИ, ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА, ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ.

ЗАТОА НАШАТА СУДБИНА Е ТАКВА, КАКВА ШТО Е.

 

Стефан Влахов-Мицов