Што се случи во последните 7 дена

Што се случи во последните 7 дена

(ИЗВАДОЦИ И ЗАКЛУЧОЦИ ОД ИНТЕРНЕТ ОБЈАВИ)

• Рускиот напад започна, како што беше предвидено, главно со удари со артилериско оружје. 24 часа подоцна, воздухопловните сили и морнарицата на Украина престанаа да постојат. Во оваа почетна фаза, неколку украински единици беа директно ангажирани.

• Најголемиот дел од нацистичките сили се во Донбас и на силите на LDNR им требаа неколку дена да ја пробијат нацистичката одбрана, но на крајот тие го направија тоа во два правци. Во исто време, додека се водеа тешките борби меѓу нацистичките сили во Донбас и силите на LDNR, Русите започнаа офанзива со две страни од север и југ за да ги опфатат концентрациите на нацистичките сили. Интересно е тоа што и покрај фактот што двете руски сили не стигнаа еден до друг и покрај постоечката ничија земја меѓу нив, Укронаците не прават сериозни напори да се пробијат, бидејќи мора да сфатат дека целата област помеѓу две руски сили се голема „слободна огнена зона“ за руската артилерија, авионите CAS и нападните хеликоптери. За сите практични цели, целата нацистичка концентрација, се разбира во Донбас, сега е затворена во оперативен котел.

• Истото важи и за нацистичките сили во Мариупол. За нив тоа е спуштена завеса.

• Голема нацистичка сила остана само на една локација: Одеса. Се чини дека Русите сакаат да го опколат и потоа да донесат конечна одлука како да се справат со ова.

Во моментов, целиот западен наратив виси на глупости од типот: “Русија е пред целосно поразена, војската и народот на Украина победувааѕ на сите фронтови, поддржани се од НАТО, ЕУ, САД и целата планета е за да ги испорача своите услови за руска капитулација”.

За жал на нацистите, ништо од ова не е точно.

• Киев е тотален хаос, Русите сè уште не се ни обиделе да влезат во градот, но лудите гласини во комбинација со преплашените Украинци ќе ја направат оваа ситуација особено тешка за решавање.  Русите ќе го блокираат градот од сите страни, ќе отворат хуманитарен коридор и ќе чекаат да дојде време.

• Во врска со информативната војна, Западот ѝ се одмаздува на Русија со темелно прегазување: РТ и Спутник се забранети насекаде, кружат апсолутно луди гласини ,  некои американски колеџи им забранија на нивните компјутери да пристапат до било кој .ru или Веб-страници на .su – да, се затвораат цели имиња на домени – руски дипломати се нападнати (во една од државите 3Б).

• Западниот напад на ПСИОП е толку моќен што дури и некои луѓе во Русија се плашат и искрено се загрижени „што ќе ни се случи следно?!“.

• Западните ИТ компании се исклучуваат, пригушуваат, додека „приватните“ западни крекери ослободуваат DDoS напад врз речиси сите главни руски веб-локации, не само информативните, туку и оние кои се користат за водење на цивилната инфраструктура на Русија. Руските ПР служби не направија се’ за да се подготват за ова што беше лесно да се види дека доаѓа. Западот досега на тој фронт  победува, со огромна разлика.

• Западното општество ја покажува својата омраза кон сè што е руски на секој начин што може: стотина, а можеби и илјадници студенти се накратко протерани од западните колеџи (кои порано беа бастиони на слободата). Во еден швајцарски град, детето беше претепано на училиште затоа што е „злобен Русин“. Уметниците се протеруваат, другите се под притисок да ја осудат сопствената земја и претседател, западните претставници и политичарите непрестајно повраќаат по Русија, Русите и сè што е руско!

Што ми кажува колку се навистина импотентни и фрустрирани 🙂

Мапите?

Сите фалсификати.

Локалните извештаи?

Сите фалсификати исто така.

Досега, тоа функционираше прилично добро. Но, еве го вистинскиот факт за војската на Украина:

• Воздухопловни сили: исчезна

• Морнарица: исчезна

• Долг дострел, можности за застој: исчезна

• ПВО: исчезна

• Редовни копнени сили: не помалку од 65% (некои велат и до 80%) од милицијата на Украина  ја снема.

Војската на Украина е опкружена и осудена

• Различни нацистички единици се или во казанот во Донбас или во Мариупол. Тие главно нема да бидат заробени, освен водачите на кои ќе им се суди и ќе им се суди за нивните безбројни злосторства.

Значи, во однос на руските желби, еве како се постигнува ова:

• Украинско разоружување: главно веќе завршено, Украина нема со што да и се заканува на Русија

• Украинска денацификација: само на почетокот, но условите се одлични и повеќето од хардкор нацистите наскоро ќе бидат мртви.

Од “котелот” не само што можат да излезат само мали групи, можеби и цивилни автомобили со голема брзина, туку и дека целата нацистичка сила во Донбас не се снабдува. Не по воздушен пат, ни по море, ни по пат.

Во моментов, зачудувачки, Укроназцистите СЕУШТЕ ја гранатираат ЛДНР, денес 5 цивили беа убиени. Значи не се ни обидуваат да избегаат, претпоставка е дека го знаат резултатот и со при крај на резервите (многу уништени од тешки бомби) нивниот животен век сега се брои во денови.

Значи, сега ќе се случи една од двете работи.

• Или Русите ќе ги убедат командантите на Украина да се предадат и безбедно да се евакуираат или

• Русија ќе почне да ги користи MLRS, TOS-1, тешка артилерија како што е самоодниот минофрлач од 240 mm 2S4 Tyulpan или самоодната хаубица 2S7M Malka од 203 mm)…

Со други зборови, вистинската големина на украинскиот пораз ќе стане невозможно да се сокрие за само неколку дена.

На стратешко ниво, Империјата на лагите успешно ја принуди Русија отворено да интервенира. Тоа е факт и тоа е пораз со Русите ќе треба да се размислува уште многу години. Ќе повторам, еве две, за жал, многу реални победи на Западот:

• Присилување на Русија отворено да интервенира

• Многу ефикасно контролирање на наративот

Западот ја разбуди Големата мечка Русија, принудувајќи ја нејзината интервенција, со што ја скрши секоја шанса ЕУ да се деколонизира во следната деценија или повеќе.

Западот и даде на Русија уште покрвав нос со многу ефикасно контролирање на наративот.

Но, што е следно?

Русија ќе/ја разоружа и наскоро ќе ја денацизира Украина.

Но, што после тоа?

Русија нема да ја нападне ЕУ, па дури ни Полска, руската војна за повлекување на НАТО само што започна, таа ќе трае МНОГУ МЕСЕЦИ.