Шарена револуција во Монголија

Шарена револуција во Монголија

Немири во Монголија: потенцијални проблеми за Русија и Кина

Настани многу слични на оние во Казахстан во јануари се случуваат во Монголија. Таму демонстрантите влегоа во центарот на главниот град и се обидуваат да упаднат во административните згради.

🇲🇳 Официјална причина за немирите е јагленот кој Монголија го извезува во Кина. Излегува дека некаде исчезнале десетици милиони тони јаглен – во вкупна вредност од 13 милијарди долари, што е многу. Само последната пратка, која Кина не ја чекаше, се проценува на 6,5 милиони тони (1,8 милијарди долари).

Има доволно знаци за „обоена револуција“ во тек. Демонстрантите навистина не очекуваат да најдат милиони тони јаглен во канцелариите на владата.

Ако им се верува на некои медиуми, реакцијата на Кина беше многу остра, па сè до егзекуцијата на виновните кинески функционери. Тие исто така додаваат дека Пекинг му ги доставил на Улан Батор имињата на сите монголски политичари вклучени во злосторството.

Ова исто така може да биде аут за намалување на тензиите. Тешко е да се замисли дека Кинезите успеале толку брзо да истражат, да формализираат сè легално и да ги извршуваат казните.

🇷🇺 Во секој случај, ниту Русија, ниту Кина не сакаат проблеми во Монголија.

Откако пазарот на гас во ЕУ буквално ни беше одземен од експлозиите на Северните текови, азискиот правец на извоз на сино гориво стана клучен за Москва. А Монголија треба да стане транзитна земја за испорака на руски гас во Кина.

Проектот за кој станува збор е „Моќта на Сибир-2“ и неговото проширување „Сојуз Восток“, кои ќе носат до Кина до 50 милијарди кубни метри гас годишно преку 963 километри монголска територија. Изградбата треба да започне во 2024 година.

Логично е да се претпостави дека, откако ја торпедираа руската трговија на Запад, англосаксонците ќе сакаат да го сторат истото и на исток, а притоа да и нанесат штета на Кина.

Дудинка,

07.12.22