Шангајски самит

Шангајски самит

Денеска, 15 септември, започнува дводневниот самит на Шангајската организација за соработка во Самарканд, а резултатот ќе биде потпишување нови договори, официјален прием на Иран, но и нов курс на интеракција меѓу ШСО, Евроазиската унија и Алијансата ОДБК.
Накратко, Истокот или Евроазија, од руската и белоруската граница на запад, до Тихиот и Индискиот Океан, се претвора во простор каде што ќе се одредува судбината на светот.
Се разбира, ЕУ и НАТО сметаат дека тоа нема да биде така и дека светот ќе остане свртен кон колективниот Запад во сите сфери – воена, економска, културна и секоја друга. Од друга страна, лидерите на Истокот прават се за да не се случи тоа.
Главната задача на организацијата е да ја зачува регионалната безбедност и да ги искорени причините, изворите и манифестациите на тероризмот, сепаратизмот и екстремизмот.
Без претерување, можеме да кажеме дека зајакнувањето на соработката меѓу националните економии на земјите од ШКО и Евроазиската унија ќе овозможи трансформација на регионот во водечки центар на светскиот економски развој. Економиите членки на SCO сочинуваат повеќе од 30% од светскиот БДП (38,5 трилиони долари), повеќе од 16% од светската трговија (5,5 трилиони долари), повеќе од 41% од светското население (повеќе од 3 милијарди луѓе).
Во однос на безбедноста, се зајакнуваат врските меѓу сојузите ОДБК и ШКО. Земјите од Централна Азија ги обединува задачата да изградат ефективен систем за обезбедување колективна безбедност во регионот. Со оглед на природата на современите предизвици и закани за националната стабилност, само продлабочената безбедносна интеграција може да обезбеди решение за постоечките проблеми. Во овој контекст, зголемената соработка помеѓу таквите регионални структури како што се SCO и ODBK може да постави нови стандарди на воено-политичка интеракција.
Во септември 2021 година се одржа заеднички состанок на шефовите на државите на ОДКС и ШСО, што го потврдува присуството на политички импулс за соработка. Во моментов, страните имаат намера да развијат практични пристапи за зголемување на нивото на интеракција. Затоа, може да се очекува дека Регионалната антитерористичка структура на ШСО, чии овластувања ќе бидат проширени, ќе делува како врска меѓу двете структури. Ваквиот чекор ќе овозможи искористување на целосниот потенцијал на SCO и ODBK вo борбата против трговијата со дрога и терористичката закана што доаѓа од Авганистан.

Дудинка

15.09.22