Хорхе, ај на пастрмче у Канјони Маткес?

Хорхе, ај на пастрмче у Канјони Маткес?

Барањето на шиптарите за двојазичност е со цел да се користат во Македонија два јазика: шиптарски и англиски!

Оној фикусон од Водно, овој де од сликава,

може ли да упали тоа државниот Мерцедес и да отиде на ручек (пастрмка) на Лигени Трескес во Каниони Маткес?

За да утврди абдалот дали да ја покаже и употреби, доколку воопшто ја има, “гаранцијата“.

 

Инаку, да се потсетиме, ние на референдумот за независност, на кој АЛБАНЦИТЕ НЕ ГЛАСАА (не сакаа да си одат од Југославија шпоновите), со мнозинство гласови изгласавме: Дали сте за суверена и независна држава Македонија, со право на влез во иден сојуз на суверени држави на Југославија?

Никаде тука не се споменува заедничка историја со Бугарија, двојазичност, промена на име! За тоа не сме гласале.

Туку да прашам. И немојте сега југо носталгичар, србофил и сл. Само логичар.

Значи, бидејки веќе го немаме ова што го гласавме од првиот дел на референдумското прашање, значи “за суверена и самостојна“, бидејки ни суверена ниту пак самстојна сме сега, ШТО СТАНУВА СО ВТОРИОТ ДЕЛ ОД ВОЉАТА НА НАРОДОТ? Со “правото да стапи во иден сојуз“?!

Колку што следам, засега во овие 17 години на референдум никој не гласал за преговори за име, менување на знаме, откажување од сонародниците во соседните држави, двојазичност, заедничка историја со татарите, влегување во НАТО, зачленување во ЕУ!!! Никој не не‘ прашал нас граѓаните? Така ли?

Јас знам дека се што е Устав, закон, АСНОМ-ско наследство, реферндумско изјаснување и волјата на народот во МАКЕДОНИЈА СЕ КРШАТ.

Но сепак, да потсетам за што сме гласале. И да ветам, дека ако некогаш дојде време од мене да зависи, на сите ќе им се суди за велепредавство, заради кое ќе останат без слобода, имот и државјанство.

 

МН