Фудбалско знаење

Фудбалско знаење

( напомена: користен е Гугл транслејт)

 

Фудбалско знаење: Како да се браниме во фудбалот? Однесување на задната четворка

Тренер подобро

Бековната четворка е варијација на дефанзивна поставеност со двајца централни и двајца бекови. Квартетот често се движи како единица, иако играчите ретко играат на исто ниво на теренот. Може да се даде општа препорака за растојанието помеѓу поединечните играчи низ задната четворка и просторот помеѓу одбраната и средниот ред, што е 40-50 стапки од напред и од страните. „Правилните“ растојанија зависат од неколку фактори. Можеме да ја погледнеме брзината на играчите и карактеристиките на играта на противникот.

Општи принципи за движење на линијата

Ако противникот успее да добие простор понатаму по теренот, бековската четворка обично се враќа назад. Тоа го прават со остатокот од тимот за да не остават непокриен простор зад нив. Во случај на задни додавања, или кога противникот е генерално под притисок, линијата напредува понатаму на теренот (можеби асиметрично) со постојана цел да се задржи тимот заедно во компактна формација и да се ограничи просторот за противникот (ориентирана кон топка поместување). Ако противникот игра на едната страна без да се движи напред (странично додавање), одбранбената линија обично исто така се префрла кон крилото без да се движи напред.

Префрлување на формација на крило/полумесечина и „L“ (странична оска)

Кога се префрла на едната страна од теренот, одбраната го стеснува просторот на таа страна, на пример кога противникот игра кон крилото (без разлика дали во одбраната, средниот ред или нападот). Бекот најблиску до топката се движи кон крилото за да нападне, односно да го покрие просторот на линијата на допир. Останатите тројца во задната линија, исто така, мора да ги прилагодат своите позиции за да ги минимизираат создадените растојанија. Ако не го сторат тоа, тогаш на противникот му се дава можност да создаде длабоки напредни премини низ празнините. Кога ова е направено, задната линија е малку зашеметена во ширина и длабочина, што создава облик на малку закривена полумесечина. На овој начин играчите од задната четворка можат да понудат заштита на своите колеги од тимот.

Покрај формацијата на полумесечина, во која играчот што е најоддалечен од топката се наоѓа во најдлабоката позиција на теренот, често се користи формација „L“. Во оваа формација, централниот дефанзивец кој е најоддалечен од топката (третиот играч во линијата) зазема подлабока позиција на теренот. Од друга страна, бекот подалеку од топката игра нешто повисоко на теренот. Причината за ова е што тоа значи дека има помала опасност од офсајд стапицата да се појави од напаѓач на опозицијата. Тоа се должи на тоа што одбраната не е на правилните позиции. Додека централниот дефанзивец подалеку од топката, исто така, има подобар преглед на ситуацијата, бидејќи тој/таа е тогаш поблиску.

Напредување и паѓање назад (надолжна оска)

Ако некој тим успее да го стави својот противник под притисок и изнуди повратен пас, целиот тим, вклучувајќи ја и четворката, напредува кон топката. Штом противникот може да излезе од оваа ситуација, целиот тим мора да се врати на својата позиција. Ова исто така важи и кога е веројатно длабоко додавање напред. Играчите во задната линија потоа се спуштаат неколку метри како мерка на претпазливост. Ако топката не стигне толку далеку, тие сепак можат да прават напади напред.

Предавање/преземање

Играчите од задната четворка обично доста строго се држат до своите позиции. Тоа значи дека ако противничките играчи ги сменат своите позиции, одбраната мора да го „предаде“ противникот на соиграч. Бранителите меѓусебно си даваат команди кои јасно покажуваат кој е одговорен за противничкиот играч и како тој/таа се движи (на пример: „ти!“ или „зад тебе!“ или „доаѓа!“). Штом играчот од задната четворка ја напушти својата/нејзината позиција, на противниците им се даваат можности за додавање и витален простор на теренот. Вградени од Getty Images

Излез од задната линија

Ако еден од играчите во задната четворка следи директно противнички играч во средниот ред, другите играчи во линијата мора брзо да реагираат. Ако играчот ја напушти линијата, тоа создава празнина што мора да се затвори што е можно побрзо. За да го направат тоа, преостанатите тројца играчи се приближуваат и формираат, барем засега, линија од три. Ова бара голема количина на внимание и координација помеѓу играчите.

Одбранбен триаголник

Ако централен дефанзивец е вклучен во ситуација 1v1 или воздушен дуел, другите одбранбени играчи мора да формираат одбранбен триаголник. За да го сторат тоа, тие напредуваат дијагонално кон центарот за да избегнат да се претстават длабоки ленти за додавање на противникот или да дозволат топката да „пролизне“ и противникот последователно да се закачи за неа. За да можат да го направат тоа, играчите од задната четворка мора постојано да комуницираат меѓу себе. Само со јасни насоки од соиграчите секој играч може секогаш да знае што треба да прави, односно дали треба да нападне или да се врати назад.

Улога на голман со бековска линија

Голманите имаат особено важно