ФАШИСТИЧКА и НАЦИСТИЧКА БУГАРИЈА

ФАШИСТИЧКА и НАЦИСТИЧКА БУГАРИЈА

Грдите Европејци: Бугарските нацистите маршираа низ Софија на таканаречниот “Луков Марш”!

 

Околу 1.500 нацисти маршираа по улиците на Софија вчера, за да му оддадат почит на Христо Луков, озлогласен антисемит и пламен обожавател на нацистичка Германија, кој бил застрелан во 1943 година.

Кај катедрала Александар Невски, најпрепознатливата градба во бугарскиот главен град, запалија факели. Еден тапан го диктирал темпото, исто како во армијата.

Поворката ја водеше една млада жена, која имаше фотографија на Луков.

Шведските и германските групи им се придружија на учесниците на Бугарија Еден германски нацист изјави за магазинот79, дека е дел од група од околу 100 луѓе, кои заминале за Софија од градот Дортмунд, за да бидат дел од маршот. Многу од Германците го држеа т.н. “Рајхсфлаг”, знаме во црно, бело и црвено, кое го користеше Третиот рајх.

Пред да започне актуелниот марш, еден германски нацист одржа говор, кој беше преведен до збор. Тој, всушност, рече: “Верувањето во нашата крв нѐ сведе пред нас”, очигледно мислејќи на Германија под Хитлер, во која се поклони “ариевската раса”, додека милиони Евреи и десетици илјади Цигани и други беа убиени.

“Европската унија е затвор во кој профитот се генерира за паразити во светот”, рече германскиот говорник. Гебелс и други водечки нацисти беа познати по многу слични говори. И вордингот им беше идентичен.

Еден херој од Првата светска војна ќе биде почестен, рекоа бугарските организатори на факелот. Говорниците говореа како страсни обожаватели на Луков. Тој е познат по неговите антисемитски погледи и акции.

Нацистите маршираа од плоштадот Света Недела во центарот на Софија до катедралата Невски, плоштадот Невски, каде и родната куќа на Христо Луков. Стотици полицајци беа присутни, со цел да се осигури дека ситуацијата нема да ескалира.

На крајот од маршот, учесниците требаше да го посетат поранешниот дом на Луков, кој се наоѓа во близина на центарот на Софија.

Овој марш создаде сенишна атмосфера во Софија. Дека многу нацисти на едно место исто така изгледаа страшно.

Во вечерните часови, американската амбасада објави соопштение во кое се вели дека е “ожалостено и вознемирувано за да го види приказот на нетолеранција претставена од Маршот на Луков. Генералот Христо Луков беше нацистички поддржувач кој промовираше омраза и неправда и не е некој што заслужува почит. “