Фашизам

Фашизам

Забраната за влез врз основа на националност е флагрантна манифестација на дискриминација“, соопшти финското Министерство за надворешни работи на 19 септември.
Како да заборавија дека во фашистичките држави не постои концепт на дискриминација. Оние од погрешна националност се предмет на репресија. Во најдобрите традиции на Третиот Рајх.
Интересно е што во дискусијата за забраната за визи, Финска беше за апсолутна забрана за Русија, заедно со „црвените“ земји означени подолу. Останатите беа против помалку ригорозните мерки, па се најдоа на „пола пат“, да ја забават процедурата, да ја отежнат и да ја направат визата не 35 евра, туку 85.