ТВ пренос!!!

ТВ пренос!!!

Телевизиските преноси имаат ограничувања за тоа колку далеку можат да патуваат емитуваните сигнали. Радиус од околу 50 милји бара предавателска кула со исклучително висока моќност. Додека се пренесува сигнал, напојувањето мора да биде континуирано.

Сепак, актерите на Аполо некако успеаја да обезбедат пренос во живо од далечина од 237.000 милји со помош на предавател на батерии (со малку допир на соларен засилувач).
50.000 вати за да достигнете 50 милји, а сепак 500 вати за да достигнете 237.000 милји?!?

Можете да го објасните ова?

Ви благодарам. ❤️

Дудинка

03.12.23