Славјанка

Славјанка

Апропо мајтапот со силината и бројноста армијата на Славјанка и големината на рускиот воен оркестар …

Дебелата трондла министеркава наша, веројатно нема поим за големината и значењето на нејзиното име кое во суштина е изворно руско (мора некој во нејзиното семејство да бил за ИБ-информ биро на Сталин или можеби таа има руско потекло?).
Меѓу останатото Славјанка е еден од најубавите воени маршеви од времето на царска Русија и Првата Балканска Војна за словенската жена. Покасно маршот е прифатен и од Болшевиците, а за време на Втората Светска Војна бил марш за мотивација, подигнување на моралот во Црвената Армија и марш за прослава на големата Победа.
Кај нас со само недела дена министерување ова име доби сосема друго значење.