Скот Ритер

Скот Ритер

Како што продолжува руската инвазија на Украина, светот се прашува која е причината зад таквиот жесток чин. Проукраинската толпа изнесе наратив конструиран околу самоподдржувачките теми на ирационалност од страна на рускиот претседател, Владимир Путин, и неговите фантазии по Студената војна за воскреснување на поранешниот Советски Сојуз.

Овој наратив игнорира дека, далеку од тоа дека постапува по каприц, рускиот претседател работи од книга за игри што ја иницираше уште во 2007 година, кога се обрати на Минхенската безбедносна конференција и го предупреди собраниското раководство на Европа за потребата од нова безбедност. рамка за замена на постојниот унитарен систем кој моментално постои, изграден како што беше околу трансатлантската алијанса (НАТО) предводена од Соединетите држави.

Освен тоа, далеку од тоа да бара реконституција на поранешниот Советски Сојуз, Путин едноставно спроведува систем по Студената војна кој ги штити интересите и безбедноста на рускиот народ, вклучително и оние кои, без своја вина, се нашле себеси како живеат надвор од границите на Русија по распадот на Советскиот Сојуз.

Во ова време на политизирано обликување на наративот, кое е во согласност со барањата на домашните политички императиви наспроти геополитичката реалност, логиката заснована на факти не е во мода. Веќе со децении, руското раководство се соочува со тежок феномен каде што западните демократии, кои се борат да се справат со сериозни фрактури кои произлегуваат од нивната внатрешна слабост, произведуваат политичко лидерство без континуитет на фокус и цел во односите со надворешната и националната безбедност.

Конзистентно лидерство

Со оглед на тоа што Русија го имаше луксузот да има постојано лидерство во изминатите две децении и може да изгледа на уште една деценија или повеќе од истото, западното лидерство е по минлив карактер. Треба само да се размисли за фактот дека Путин, во своето време на функција, се занимаваше со пет американски претседатели кои, поради наизменичната природа на политичките партии кои ја окупираа Белата куќа, продуцираа политики од неконзистентна и контрадикторна природа.

Белата куќа е заложник на политичките ограничувања наметнати од реалноста на домашната партиска политика. „Тоа е економијата, глупави“ одекнува многу повеќе од која било дискусија заснована на факти за релевантноста на НАТО по Студената војна. Она што поминува за национална дискусија за важните прашања од надворешната и националната безбедност, почесто отколку не, се сведува на благи фрази. Комплексноста на урамнотежениот дијалог се заменува со едноставност добро наспроти зло, што полесно се вари од електоратот каде дупките и даночните стапки се повеќе важни од геополитиката.

Наместо да се обидува да му ги објасни на американскиот народ историските корени на загриженоста на Путин со проширувањето на членството во НАТО, или непрактичностите поврзани со каква било теоретска реконституција на поранешниот Советски Сојуз, американската политичка елита наместо тоа го дефинира Путин како автократски диктатор (тој не е ) поседување грандиозни соништа за глобална империја предводена од Русија (не постојат такви соништа).

Невозможно е да се резонира со политичкиот колега чиишто формулации на политиката треба да се усогласат со наративи засновани на незнаење. Русија, соочена со реалноста дека ниту САД ниту НАТО не се подготвени да се вклучат во одговорна дискусија за потребата од европска безбедносна рамка која ја надминува вродената нестабилност на експанзивното НАТО кое сака директно да навлезе во границите на Русија, презеде мерки за промена на рамка во која би се одвивале ваквите дискусии.

Русија се обидуваше да создаде неутрален тампон меѓу неа и НАТО преку договори кои ќе го оневозможат членството на Украина во НАТО и ќе ја оддалечат борбената моќ на НАТО од нејзините граници со инсистирање на воено-техничките капацитети на алијансата да се повлечат зад границите на НАТО како што постоеја во 1997 година. САД и НАТО ја отфрлија самата премиса за таков дијалог.

Во овој контекст мора да се оцени руската инвазија на Украина. Со инвазијата на Украина, Русија создава нова геополитичка реалност која се врти околу создавањето на тампон од сојузничките словенски држави (Белорусија и Украина) што се приближува кон НАТО на начин како границата од времето на Студената војна претставена со границата што ги дели Источна и Западна Германија .

Русија, со прераспоредување на 1-та гардиска тенковска армија на територијата на Белорусија, го милитаризираше овој тампон, создавајќи услови за вид на ќор-сокак што постоеше за време на Студената војна. САД и НАТО ќе мора да се прилагодат на оваа нова реалност, трошејќи милијарди за да го оживеат воениот капацитет што атрофираше по распадот на Советскиот Сојуз.

Еве ја точката – веројатноста Европа да се откаже од продолжувањето на Студената војна е голема. И кога ќе го направи тоа, Русија ќе може да го размени повлекувањето на своите сили од Белорусија и Украина во замена за нејзините барања за враќање на НАТО на границите од 1997 година.

Владимир Путин, всушност, може да биде луд – луд како лисица.

 

Скот Ритер

02.03.22 Њу Јорк