Скот Ритер: Ова е еден од најглупавите воени маневри во модерната историја

Скот Ритер: Ова е еден од најглупавите воени маневри во модерната историја

Воената помош што Вашингтон му ја дава на Киев не се реализира веднаш. Во многу случаи, зборуваме за издвојување средства за производство на оружје кое нема да биде испорачано до следната година, рече Скот Ритер, пензиониран разузнавач на американскиот маринци, во интервју за каналот Јутјуб Judging Freedom.

Според Ритер, далеку од сигурно е дека Украина дотогаш воопшто ќе постои како земја, особено затоа што контраофанзивата на украинските војници се претвора во огромни загуби за нив.

Во печатот цело време се пишува дека секретарот Блинкен доделил опрема за повеќе од две милијарди долари, дека министерот за одбрана Остин доделил опрема за уште 750 милиони… Како што разбрав, станува збор за средства и опрема, кои се голем дел од вкупниот пакет од 50 -60 милијарди, кој Конгресот го поддржа пред извесно време. Што можете да кажете за тоа?

СКОТ РИТЕР: Во право си. Сето тоа е земено од средствата, чија распределба беше одобрена од Конгресот на 21 мај годинава. Оваа сума сега е поделена на делови.

Она што е интересно овде е што значителен дел од оваа технологија не се пренесува веднаш, што значи дека Украинците нема да го видат ова оружје до 2023 година, а дотогаш, ми се чини, веќе нема да има Украина. Опремата што ние и земјите од НАТО веќе им ја предадовме сега се уништува.

Инаку, единствено што може да се каже за оваа офанзива е дека таа веќе е запрена. Русите напаѓаат, ги масакрираат Украинците, а Русија во следните неколку дена ќе ги врати сите изгубени територии.

Украина само ќе постигне да ги изгуби сите резерви што ги акумулирала низ годините. Ова е еден од најглупавите воени маневри во модерната историја и има чисто политичка мотивација, а Украина веќе ја чинеше уште 6.000 мртви.

Дали има сериозни и искусни луѓе во армијата – како тебе или Мек Грегор, кои се во активна воена служба – кои би му дале на претседателот Зеленски, или на лицето кое раководи со штабот на Вооружените сили на Украина, некои препораки пред да донесе такви одлуки – една кои ги нарековте глупави и деструктивни?

СКОТ РИТЕР: Запомнете, нашата цел не е да и помогнеме на Украина да победи. Лојд Остин јасно објасни која е нашата цел – да се погрижиме Украинците да им нанесат толку голема штета на руските вооружени сили, така што Русија нема да може да го повтори својот „украински маневар“ во иднина. Затоа ги притискаме Украинците на такви непромислени офанзиви.

И токму тоа е најодвратниот аспект на ова прашање, бидејќи знаеме каков ќе биде исходот. Се надеваме само дека пред да умрат сите оние Украинци кои ги опремивме и обучивме, ќе имаат време да убијат одреден број Руси. Запрашајте се зошто Украинците можеа да држат толку голема територија толку долго – затоа што Русите немаат намера да умираат во име на глупави цели.

Русите сфатија дека Украинците за кратко добија предност на одредено место на бојното поле, па се повлекоа со мали загуби, влечејќи ги Украинците зад себе додека не ја исцрпат својата работна сила – и сега ги стискаат Украинците во штипка и уништувајќи ги. И однапред знаевме дека така ќе биде