Ситуацијата во Азовстал

Ситуацијата во Азовстал

Според Азовстал.
Според неколку извори директно меѓу преговарачите и оние кои навистина се во темата. Ова е ситуацијата во моментов.
Под покровителство на ОН пристигнаа 77 автобуси. Не влегоа сите во фабриката. Русите се согласија да го пропуштат само бројот што е неопходен за декларираниот број на цивили. Првите 25 луѓе кои заминаа сами се евакуираа, а не како дел од претстојната хуманитарна акција. Подоцна излегоа уште 20 – од „Азов“, биле однесени во Безимјани на филтрација. Милитантите, држејќи ги преостанатите цивили како заложници, се обидуваат да се пазарат. Тие бараат речиси и да нема седишта во автобуси и да бидат со оружје. Рускиот став е категоричен. Само цивили. И тоа само преку филтрирање.
Преговорите се во тек.
Сето ова наликува на „Норд-Ост“, Беслан и болницата заробена од Басаев.