Седумнаесет држави се приклучија на тужбата во Тексас

Седумнаесет држави се приклучија на тужбата во Тексас

Седумнаесет држави се приклучија на тужбата во Тексас во која се оспоруваат резултатите од изборите, бидејќи СКОТУС (Врховен Суд на САД) се подготвува да владее.

Мисури ја предводеше групата од 17 сојузни држави да се вклучат во судската постапка што ја започна Тексас, оспорувајќи ги изборните резултати во клучните држави.

Државите што се приклучија се Мисури, Алабама, Арканзас, Флорида, Индијана, Канзас, Луизијана, Мисисипи, Монтана, Небраска, Северна Дакота, Оклахома, Јужна Каролина, Јужна Дакота, Тенеси, Јута и Западна Вирџинија.

„Кога не-законодавните чинители во другите држави го нарушуваат авторитетот на„ Законодавниот дом “во таа држава за спроведување претседателски избори, тие се закануваат на слободата, не само на сопствените граѓани, туку и на секој граѓанин на Соединетите држави законско гласање на тие избори – вклучително и граѓани на пријателски држави “, се вели во брифот во средата.

Кампањата Трамп, исто така, поднесе краток извештај со барање да се приклучи на тужбата во Тексас во средата.

„Нелегалното суспендирање или кршење на државниот закон го става под знак прашање директно потврдувањето на резултатите од изборите во Обвинетите држави за потпретседателот Џо Бајден, предложен тужител во противникот на изборите“, се вели во неговиот бриф. „Интересот на претседателот Трамп за исходот на оваа парница не може да биде поакутен“.

Краткиот извештај поднесен од Мисури и другите држави, што официјално е предлог за отсуство да се поднесе предлог-закон, исто така предупредува дека измените донесени од извршните државни и судските гранки ги отворија изборите во државите за потенцијална измама

„Во Предлог-законот се тврди дека нелегалците во секоја тужена држава неуставно ги укинале или разределе законските заштитни мерки против измама донесена од нивните државни законодавства, во спротивност со Клаузулата за претседателски електори“, се вели во краткиот извештај.

Продолжува: „Сите неуставни измени во изборните процедури идентификувани во Предлог-жалбата имаат две заеднички карактеристики: (1) Тие ги укинаа законските заштитни мерки за измама што одговорните набversудувачи долго време ги препорачуваа за гласање по пошта и (2) го сторија тоа во начин што предвидливо му дава партиска предност на еден кандидат на претседателските избори “.

Правната постапка во Тексас е извонреден напор за суштински да се поништи резултатот од претседателските избори, што ги избра новоизбраниот претседател Бајден поради клучните победи со десетици илјади гласови во државите што Тексас ги тужи. Тоа следи по бројните загуби од страна на правните тимови на претседателот Трамп и неговите сојузници во пониските судови, како што се тврди откако помина неиздржано тврдењето за широка измама на гласачите што може да влијаеше на резултатот од изборите.

Тужбата на Тексас е единствена по тоа што се обидува да ја искористи ретко користената оригинална надлежност на Врховниот суд за да ги заобиколи пониските судови и да го постави прашањето директно пред судиите

 

(Користен Google translate)