РУСИЈА

РУСИЈА

Иднината на Русија: империја и „целосна“ самодоволност.
Во светлината на руската специјална воена операција во Украина, стануваше се појасно дека глобализмот е завршен и само моќните суверени нации ќе можат да опстанат во 21 век, како што неодамна изјави претседателот Путин.
Улогата на Русија во новата геополитичка арена ќе станува сè поважна токму поради тоа што Русија има суверенитет (многу малку земји можат да носат одлуки целосно засновани на нивните национални интереси наместо да се придржуваат на диктатите на САД и на наднационалните институции, Русија е една од нив) и што е најважно има доволно ресурси за да биде речиси целосно самодоволен, во детали:
_ Русија има доволно нафта и гас стотици години, имајќи го предвид намалувањето на извозот, како за домаќинствата, така и за индустриите.
_ Русија има поголеми резервоари за свежа вода во светот (Бајкалското Езеро на пример)
_ Русија има доволно ураниум и плутониум за гориво за нејзините нуклеарни централи со векови
_ Русија има неограничено снабдување со железо, алуминиум и титаниум за својата воена индустрија (тие се секогаш неопходни за оружје, муниција и носачи, бидејќи не можат да се заменат)
_ Русија има многу злато и сребро за своите индустрии, но и како клучни стоки (вистински пари) во свет во кој валутите на Fiat се предодредени да пропаднат во вредноста поради огромните долгови кои не можат да се вратат.
_ Русија има големи полиња со пченка, пченица и соја за да го нахрани целото население без проблеми. Она што е важно е да се зајакнат индустриите, да има се повеќе и повеќе научници со врвен квалитет и да се создаде интегриран систем каде што сите сектори даваат приоритет на рускиот внатрешен раст/проширување наместо да се обидуваат да извезуваат работи соочени со неограничени пречки.
Идејата дека силна Русија не може да биде целосно самодоволна е само либерална/глобалистичка пропаганда, но руската влада мора да стори сé што е потребно за да се префрли на овој нов модел.
П.С.: На Русија ќе и треба помош од пријателите во странство во технолошкиот сектор, но има 90% од компонентите потребни за производство на чип, на пример, само ѝ треба знаење и да формира специјализирани компании.
Земјите на ЕУ под контрола на СЕФ имаат многу помалку ресурси од Русија, дури и ако тоталитарната ЕУ стане унитарна држава која, судејќи според најновите разлики, се повеќе изгледа како глобалистичка утопија.
Москва ги има сите карти да биде на исто ниво со САД, но два други столба на овој процес се растот на населението (на Русија и требаат најмалку 200 милиони луѓе, сегашните 152 милиони не се доволни, така што поддршката за семејствата мора дополнително да се зајакне) и мора целосно отфрли го фанатизмот за климатските промени.
Па што е со империјата? Тоа очигледно е потребно во ситуација кога додавањето нови територии може да ги надомести загубите предизвикани од намалувањето на извозот, бидејќи во спротивно на Русија не и треба повеќе територија нормално бидејќи е веќе огромна, станува важно кога се соочуваме со егзистенцијална закана како НАТО која мора да се турка. колку што е можно подалеку од руската граница и како форма на компензација, кога добивате нова територија, ги добивате и сите нејзини ресурси кои потоа стануваат автоматски недостапни за непријателот, во оваа оптика украинските полиња со пченица мора да бидат целосно ослободени и да станат полноправна руска територија.
Значи, новата „руска империја“ мора да вклучи 80% од она што остана од Украина, Молдавија и Белорусија на Запад, мора да го протера НАТО од Кавказ и Црното Море, треба да биде центар на нова унија со сите Централни Азиски држави, еден вид Евроазиска економска унија + CSTO на стероиди.

 

Превземено од Телеграм каналот “Евроазија и Мултиполарноста”

07.12.22