Русите ја нарекоа Британската министерка за надворешни работи „Кловн кој дојде да ни го губи времето“

Русите ја нарекоа Британската министерка за надворешни работи  „Кловн кој дојде да ни го губи времето“

Состанокот на рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров со неговата британска колешка Лиз Трус во Москва помина многу лошо. Вработените во руското Министерство за надворешни работи ја нарекуваа британската министерка за надворешни работи  „кловн што дојде да ни го губи времето“, а Лавров излезе, оставајќи ја сама на говорницата по нивната прес-конференција, со што ѝ ја покажа вратата да ја напушти Русија.

Ова е невидена дипломатска и билатерална реторика и вистинско зацврстување на рускиот став.

По пристигнувањето на московскиот аеродром, Трус НЕ беше пречекана од _никој_ руски дипломати, туку наместо тоа, ја пречека само персоналот на британската амбасада! Видеото подолу го покажува нејзиното пристигнување:

Подоцна, кога поворката со министерката Трус пристигна во руското Министерство за надворешни работи, не ѝ беше дозволено да излезе од автомобилот, но наместо тоа, им беше кажано да одат да паркираат некаде по улицата и да се вратат назад! ! ! ! Еве го видеото од Трус како го прават да оди неколку блока назад до Министерството за надворешни работи:

 

На прес-конференција по состанокот, рускиот министер за надворешни работи Лавров рече дека британскиот министер за надворешни работи и нејзините дипломати дошле на состанокот „неподготвени“ и рекле дека тоа е „како да разговараш со глув човек“.

Лавров: „Не сум бил во вакви дипломатски преговори веќе некое време. Тие можеа да бидат во живо на телевизија. Ништо тајно, нема доверба. Само слогани извикуваа од трибините“.

Од своја страна, британската министерка за надворешни работи истакна дека „Лавров ми кажа дека Русија нема планови да ја нападне Украина. Но, мора да видиме зборовите проследени со дела и војниците да се преселат на друго место“.

Лавров потоа јавно ја прекори велејќи отворено „Тоа што Русија го прави на своја територија не е ваша работа“. Тој потоа излезе од прес-конференцијата оставајќи го Трас да стои таму сама!

 

Дудинка,

11.02.22