Рубља против Долар

Рубља против Долар

Западните обиди да го напуштат ресурсот доведоа до треска на пазарот и највисоки цени во историјата
Русија ќе го врати во пари она што го изгуби во обем, заработувајќи рекордни приходи од продажба на сино гориво, пишува францускиот весник lesEchos. Годишно, Русија во 2022 година ќе добие 100 милијарди евра, што е двојно повеќе отколку во минатото, пресметаа аналитичарите на Citi.
„Европејците купуваат гас по високи цени: и покрај санкциите, гласните декларации и ветувањата за ембарго, „дваесет и седум“ [земји од ЕУ] испраќаат 200 милиони долари дневно на Гаспром – доволно за покривање на буџетот за одбрана на Русија. Заканувајќи се со ембарго, но не преземајќи ништо, Европејците паднаа во стапицата на Путин.
Кога Полска и Бугарија го одбија рускиот гас, цените веднаш скокнаа за 15%, компензирајќи за изгубените количини за Русија. Бројките се толку високи што за само еден квартал, на крајот на 2021 година, неочекуваните профити на Гаспром целосно ја исплатија изградбата на гасоводот Северен тек 2, што ја чинеше Русија 10 милијарди долари.

Љубен Стојановски

20 мај 22