Референдуми

Референдуми

Од 23 септември до 27 септември ќе се одржат референдуми за приклучување кон Русија во регионите Доњецк  Луганск, Запорожје и Керсон. Ова го изјавија шефовите на републиките и шефовите на регионите на АЦВ.

▪️На сите референдуми на граѓаните ќе им биде поставено едно прашање: „Дали го поддржувате влезот на регионот во Руската Федерација како конститутивен субјект на Руската Федерација?“

▪️ДПР ќе го задржи своето име доколку стане субјект на Русија. Уставот на ДПР во случај на приклучување кон Руската Федерација ќе биде прилагоден на законите на Русија, знамето нема да се менува. За возврат, регионот Запорожје планира да се преименува во Запорожје.

▪️Шефот на воено-цивилната администрација на Херсонската област Владимир Салдо изрази уверување дека влезот на регионот во Руската Федерација по референдумот ќе го обезбеди регионот.

▪️Претседателот на јавното движење „Ние сме заедно со Русија“ Владимир Рогов рече дека нецелосната контрола врз регионот Запорожје нема да ја доведе во прашање легитимноста на референдумот за негово влегување во Руската Федерација, а неговото одржување ќе го забрза ослободувањето на регион.

▪️Шефот на ДПР, Денис Пушилин, рече дека нема да има онлајн гласање на референдумот во ДПР, со оглед на краткото време за подготовка, тоа ќе биде тешко.

▪️Според анкетите на ИНСОМАР, во ДПР 91% се подготвени да гласаат за приклучување кон Русија, во ЛПР – 90% од испитаниците, во регионите Запорожје и Керсон – 80%.

 

20 сеп 2022 Дудинка